Вестник: От Близкия изток бягат и хомосексуални, изтезавани не само от "Ислямска държава"

Сред бежанците, които напускат панически размирните региони в Близкия Изток, има такива, които се отправят към Европа, за да не бъдат преследвани заради хомосексуализма си, пише австралийският вестник The Age, цитиран от Фокус.

Повечето от тях са млади и са предприели това опасно пътуване без да знаят дали ще намерят сигурност от другата страна на границата.

"Според мен няма нищо по-лошо от това да си хомосексуалист в Сирия. Това е място, където не знаете кой е ваш враг", коментира от Бейрут активист за правата на човека, който сподели, че има много кандидати, които са готови да ги преследват: правителството, "Ислямска държава", "Джабхат ан-Нусра", но също и "семейството, което често пъти е враг номер едно". Списъкът с наказанията е дълъг и смайващо варварски, включващ изтезания като разбиване на тестисите с чук.

За хомосексуално ориентираните сирийци укриването в Ливан, където бежанците са близо една четвърт от населението на страната, не е много добра опция. "Знаем, че стотици хиляди гейове, лесбийки, бисексуални и транссексуални идват при нас, но ако започнем да ги броим, това може да се използва срещу тях и нас. Затова е по-добре те да се измъкват незабелязано в Ливан. Предразсъдъците срещу хомосексуалните мъже и жени не спират на границата. Проблемът е, че те са арестувани и малтретирани и тук, в Ливан", разказва събеседникът на изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят