Бащата на противозачатъчното хапче д-р Карл Джераси завеща 340 000 долара на Американския университет

Д-р Карл Джераси, по-известен като бащата на противозачатъчното хапче, е оставил в завещанието сумата от 340 хиляди долара за Американския университет.

Щедрото дарение бе обявено официално от сина му Дейл Джераси на официална церемония , която се проведе в Американския университет в Благоевград. В знак на благодарност учебното заведение кръсти на името на прочутия учен театралната зала в кампуса.

На церемонията присъстваха още Филип Димитров, член на Конституционния съд, председателят на Настоятелството на АУБ Иван Манев, президентът на университета Кевин Аспегрен и десетки други гости.

Джераси е пожелал парите от дарението да отидат за изкуство, за закупване на специална техника, която да служи на студентите докато творят в университета.

Синът му Дейл Джераси бе щастлив, че е изпълнил бащината воля. Самият той е режисьор, работи предимно документалистика и живее в Америка.

Бащата на противозачатъчното хапче и световноизвестен учен Карл Джераси - една от 30-те най-велики личности на миналото хилядолетие в света, почина на 30 януари 2015 г. Роден във Виена, но прекарал част от младостта си в България, тъй като баща му е бил български евреин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини