На 13 декември 2018 да почерпят

Британският премиер Тереза Мей печели вота на доверие в парламента

Емигрантът Роман е първият мъж-финалист във „Фермата“

Чарли Шийн една година не е близвал алкохол

Джендър и футбол – най-търсени от българина Нито една личност в родния списък

„Роди се звезда“ поведе в номинациите на Гилдията на филмовите актьори

Пред срив са психиатричните грижи в България Пациентите се лекуват при тежки битови и хигиенни условия, нарушават се основни права

Тереза Мей се оттегля като лидер на консерваторите преди изборите през 2022 г.

Айфеловата кула угасва в полунощ в памет на жертвите от Страсбург

Заснеха бившия македонски премиер Никола Груевски да се разхожда в Будапеща (СНИМКА)

Търсят сенчеста армия в Бундесвера Мистериозният Ханибал е начело на десни екстремисти

Зам.-държавният секретар на САЩ идва в София Джон Съливан ще обсъди енергийната диверсификация

Три години затвор за бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен, плащал на жени да мълчат за връзките им с президента

Преференциите за вота ще започват от № 100 Промените за машинното гласуване минаха със 115 гласа „за” на първо четене

Антониу Гутериш призова преговарящите за климата да ускорят работата си, за да се постигне споразумение

Над 35% от децата с материални лишения изправени и пред риск от бедност

През 2014 г. се увеличава броят на децата до 17 г., изложени на риск от бедност. Те са 31.7% или с 3.3 процентни пункта повече спрямо 2013 година. Това става ясно от данните на Националния статистически институт, предаде репортер на БГНЕС. Социалните трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки) към домакинствата намаляват риска от бедност сред децата с 14.1 процентни пункта. През 2014 г. относителният дял на децата с материални лишения е 58.4%, а за 13.8% от децата нито една потребност не може да бъде удовлетворена поради финансови причини.

Половината от децата – 52.8%, не могат да си позволят почивка извън дома поне една седмица в годината, редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент, участие в младежки организации и др. 50% от тях не могат да си позволят екипировка за игри навън, а 49.8% от децата не могат да имат колело, ролери, кънки и др. Всеки две от пет деца не разполага с подходящо място за учене или писане на домашни, едно хранене, включващо месо, пиле или риба поне веднъж дневно, и купуването на книги, които са подходящи за възрастта на децата (без учебници и учебни помагала). През 2014 г. 35.9% от децата с материални лишения живеят и в риск от бедност. Важен фактор за предотвратяване на риска от бедност е образователната степен и професията на родителите, въпреки това има бедни деца и сред висшистите, което означава, че семействата им са от т.нар. “работещи бедни”. По-високото образователно равнище съвсем логично дава възможност за по-широк достъп до пазара на труда и съответно до по-високо заплащане.

През 2014 г. всяко седмо от десет деца или при 72% от децата, чиито родители са с начално или без образование, живее в бедност. Само 3.2% от децата на лица с висше образование живеят в риск от бедност, или приблизително 23 пъти по-малко спрямо децата, живеещи в домакинства с начално или без образование на родителите. Такива са най-често семействата от ромски произход. Рискът от бедност при децата в домакинства с родители със средно образование е четири пъти по-висок от този при децата с родители с висше образование.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.