15 водни обекта да отидат в държавата дебатират в Търговище

След свалянето на Ил-20: Русия предава на Сирия зенитно-ракетна система С-300

Отвориха завода за вино край Карнобат, но не може да започне работа

Хърватският президент: Македония принадлежи към семейството на ЕС и НАТО

Ердоган: Ще въведем зони за сигурност източно от река Ефрат в Сирия

Дара: Папи Ханс ще издържи в къщата на VIP Brother

Вселенският патриарх Вартоломей: Украйна има право на независима църква

Григор Димитров завоюва първи трофей за 2018 г.

Учени откриха екзопланета, подходяща за втори дом на човечеството

Крадците на земеделска продукция се активизираха, обраха царевица и ябълкова градина И стопанин на лозе, заградено с бодлива тел, се оплака за изчезнала реколта

95-годишен ветеран от войните поведе хоро с внуци и правнуци в Лом

Барак Обама се скара на младежи, играели си на смартфоните и не го слушали (ВИДЕО)

Спряха колата на 73-годишен, извършвал нерегламентиран превоз на пътници

Горнооряховец пребил зверски жена, жали условна присъда

Над 30 т храни са конфискувани от БАБХ през август, извършени са близо 15 хил. проверки

Над 35% от децата с материални лишения изправени и пред риск от бедност

През 2014 г. се увеличава броят на децата до 17 г., изложени на риск от бедност. Те са 31.7% или с 3.3 процентни пункта повече спрямо 2013 година. Това става ясно от данните на Националния статистически институт, предаде репортер на БГНЕС. Социалните трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки) към домакинствата намаляват риска от бедност сред децата с 14.1 процентни пункта. През 2014 г. относителният дял на децата с материални лишения е 58.4%, а за 13.8% от децата нито една потребност не може да бъде удовлетворена поради финансови причини.

Половината от децата – 52.8%, не могат да си позволят почивка извън дома поне една седмица в годината, редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент, участие в младежки организации и др. 50% от тях не могат да си позволят екипировка за игри навън, а 49.8% от децата не могат да имат колело, ролери, кънки и др. Всеки две от пет деца не разполага с подходящо място за учене или писане на домашни, едно хранене, включващо месо, пиле или риба поне веднъж дневно, и купуването на книги, които са подходящи за възрастта на децата (без учебници и учебни помагала). През 2014 г. 35.9% от децата с материални лишения живеят и в риск от бедност. Важен фактор за предотвратяване на риска от бедност е образователната степен и професията на родителите, въпреки това има бедни деца и сред висшистите, което означава, че семействата им са от т.нар. “работещи бедни”. По-високото образователно равнище съвсем логично дава възможност за по-широк достъп до пазара на труда и съответно до по-високо заплащане.

През 2014 г. всяко седмо от десет деца или при 72% от децата, чиито родители са с начално или без образование, живее в бедност. Само 3.2% от децата на лица с висше образование живеят в риск от бедност, или приблизително 23 пъти по-малко спрямо децата, живеещи в домакинства с начално или без образование на родителите. Такива са най-често семействата от ромски произход. Рискът от бедност при децата в домакинства с родители със средно образование е четири пъти по-висок от този при децата с родители с висше образование.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.