Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Над 35% от децата с материални лишения изправени и пред риск от бедност

През 2014 г. се увеличава броят на децата до 17 г., изложени на риск от бедност. Те са 31.7% или с 3.3 процентни пункта повече спрямо 2013 година. Това става ясно от данните на Националния статистически институт, предаде репортер на БГНЕС. Социалните трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки) към домакинствата намаляват риска от бедност сред децата с 14.1 процентни пункта. През 2014 г. относителният дял на децата с материални лишения е 58.4%, а за 13.8% от децата нито една потребност не може да бъде удовлетворена поради финансови причини.

Половината от децата – 52.8%, не могат да си позволят почивка извън дома поне една седмица в годината, редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент, участие в младежки организации и др. 50% от тях не могат да си позволят екипировка за игри навън, а 49.8% от децата не могат да имат колело, ролери, кънки и др. Всеки две от пет деца не разполага с подходящо място за учене или писане на домашни, едно хранене, включващо месо, пиле или риба поне веднъж дневно, и купуването на книги, които са подходящи за възрастта на децата (без учебници и учебни помагала). През 2014 г. 35.9% от децата с материални лишения живеят и в риск от бедност. Важен фактор за предотвратяване на риска от бедност е образователната степен и професията на родителите, въпреки това има бедни деца и сред висшистите, което означава, че семействата им са от т.нар. “работещи бедни”. По-високото образователно равнище съвсем логично дава възможност за по-широк достъп до пазара на труда и съответно до по-високо заплащане.

През 2014 г. всяко седмо от десет деца или при 72% от децата, чиито родители са с начално или без образование, живее в бедност. Само 3.2% от децата на лица с висше образование живеят в риск от бедност, или приблизително 23 пъти по-малко спрямо децата, живеещи в домакинства с начално или без образование на родителите. Такива са най-често семействата от ромски произход. Рискът от бедност при децата в домакинства с родители със средно образование е четири пъти по-висок от този при децата с родители с висше образование.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете