На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

Путин: Държа подчинените си под напрежение

Румен Радев: Секторът на информационните и комуникационни технологии е „вододел“ за развитието на нациите

В Сърбия пристигна втора доставка на руските системи „Панцир С1“

„Изтрийте миналото” се открои на Берлинале Нестандартен френско-белгийски филм впечатли публиката

Скъсяват болнични след някои операции (обзор)

Втори задържан за инцидента, в който кола се вряза в карнавално шествие в Германия

Над 35% от децата с материални лишения изправени и пред риск от бедност

През 2014 г. се увеличава броят на децата до 17 г., изложени на риск от бедност. Те са 31.7% или с 3.3 процентни пункта повече спрямо 2013 година. Това става ясно от данните на Националния статистически институт, предаде репортер на БГНЕС. Социалните трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки) към домакинствата намаляват риска от бедност сред децата с 14.1 процентни пункта. През 2014 г. относителният дял на децата с материални лишения е 58.4%, а за 13.8% от децата нито една потребност не може да бъде удовлетворена поради финансови причини.

Половината от децата – 52.8%, не могат да си позволят почивка извън дома поне една седмица в годината, редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент, участие в младежки организации и др. 50% от тях не могат да си позволят екипировка за игри навън, а 49.8% от децата не могат да имат колело, ролери, кънки и др. Всеки две от пет деца не разполага с подходящо място за учене или писане на домашни, едно хранене, включващо месо, пиле или риба поне веднъж дневно, и купуването на книги, които са подходящи за възрастта на децата (без учебници и учебни помагала). През 2014 г. 35.9% от децата с материални лишения живеят и в риск от бедност. Важен фактор за предотвратяване на риска от бедност е образователната степен и професията на родителите, въпреки това има бедни деца и сред висшистите, което означава, че семействата им са от т.нар. “работещи бедни”. По-високото образователно равнище съвсем логично дава възможност за по-широк достъп до пазара на труда и съответно до по-високо заплащане.

През 2014 г. всяко седмо от десет деца или при 72% от децата, чиито родители са с начално или без образование, живее в бедност. Само 3.2% от децата на лица с висше образование живеят в риск от бедност, или приблизително 23 пъти по-малко спрямо децата, живеещи в домакинства с начално или без образование на родителите. Такива са най-често семействата от ромски произход. Рискът от бедност при децата в домакинства с родители със средно образование е четири пъти по-висок от този при децата с родители с висше образование.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.