Облагородяват Западната промишлена зона във Велико Търново с 2 милиона лева

Западната промишлена зона във Велико Търново ще бъде изцяло облагородена с два милиона лева. Проектът е създаден от екипа на Даниел Панов, който бе кмет на старопрестолния град в изтичащия мандат 2011-2015 г. С разработката Панов, който е кандидат на ГЕРБ за втори кметски мандат, заедно с експертите от администрацията са предначертали пътя за благоустройство на една от най-развиващите се части на старата столица през последните години. Проектът за Западната промишлена зона е с гарантирано финансиране от оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020” и е част от подадената до Управляващия орган в края на септември инвестиционна програма.

Предвидена е рехабилитация на улици и тротоари, изграждане на паркинги, шумоизолираща зеленина, монтиране на съоръжения за намаляване на скоростта по основни транспортни артерии, огради, енергийно ефективно осветление, включително и над пешеходните пътеки. Ще бъдат благоустроени пространствата между производствените сгради. Предстои да бъдат въведени съвременни системи за информация и ориентация. Общата площ, която ще бъде обхваната по време на първия етап е 1 795 дка.

Западната промишлена зона концентрира 35,4% от а икономическа дейност на територията на общината. Близо 34% от техническата инфраструктура се нуждаеща се обновяване. Създаването на съвременни условия за развитие на бизнеса в тази обособена част на Велико Търново ще повиши нейната атрактивност и ще бъде важен ресурс в общинските политики за привличане на инвестиции. В момента в района 47,38% от терените са свободни и неусвоени.

В общинската програма са предвидени средства за развитие на транспортната инфраструктура с цел улесняване на достъпа до и на територията на индустриалната зона. Планирани са мерки за повишаване на сигурността и превенция на риска чрез изграждане на система за видеонаблюдение.

Екипът на Даниел Панов вече се е ангажирал с разработване на географска информационна система за индустриалните зони. Така ще бъде създаден ефективен инструмент за стимулиране и облекчаване на бъдещи инвестиции в региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони