Дават пари на фирми пари за детски кът

“Джи Пи Груп” отличи млади строители от Бургас

КАТ спря от движение 40 камиона след масови проверки в цялата страна

Задържаха дрехи, парфюми и спортни обувки на ГКПП „Дунав мост“

Димитър Чобанов: Забавянето на България за влизане в чакалнята на Еврозоната не е фатално

Платена отпуска след 4 месеца стаж Повишат санкциите при повторно нарушение на работодателя за недеклариран труд

Министър Ананиев: Ако третирането срещу комари не се извърши през март, ситуацията става трудно овладяема

Директни самолетни полети между България и Хърватия започват от 1 май

Кметът на Стара Загора поздрави баскетболистките на „Берое” за спечеления трофей

Иззеха 300 стоки от магазин за дрехи в Радомир

Премиерът ще настоява в Брюксел за допълнително финансиране за по-слабо развитите райони у нас

Помагат на бизнес идеи в тютюневите региони 1500 възрастни с безплатен медицински преглед

В Пловдивско готвят протести заради винетка за 200-метров път

Прокуратурата повдигна задочни обвинения на трима руснаци за натравянето на Гебрев Бизнесменът преживял още четири други опита за покушение, два - в чужбина

Прожектират „Паразит“ първо в Бургас

Спор за вноски на застрахователи

Застрахователните компании претендират да им бъдат намалени вноските, които отчисляват от всяка сключена полица в Гаранционния фонд. Темата повдигна вчера по БНР изпълнителният директор на Застрахователна компания “Армеец” Румен Георгиев.
Според него фондът има предостатъчно натрупани резерви и дори вноските в него трябва да се намалят, “защото никой досега не е показал по какъв начин се разходват тези пари, освен че изгубиха в КТБ огромни суми”.
Реакцията на бранша идва в отговор на приетите на първо четене в парламента промени в Кодекса за застраховането. С тях се предвижда увеличение на максималните прагове на обезщетенията при смърт на пътя от 2 млн. лева на 10 млн. лева.
Сумите, събрани във фонда, са отчисления от всички сключени задължителни автозастраховки в страната и служат като обезщетение на щети, причинени от незастраховани автомобили. 8,50 лева от всяка сключена застраховка “Гражданска отговорност” отиват във фонда за покриване на щетите на незастрахованите водачи.
“Абсурдно е вноските на застрахователите в Гаранционния фонд да се намалят”, каза пред “Труд” председателят на Българската асоциация на застрахователите и изпълнителен директор на застрахователно дружество “ДЗИ” Коста Чолаков.
“На ниво асоциация не е обсъждана такава тема. Напротив ние съвсем скоро гласувахме на общо събрание на фонда нивото на вноските да се запази”, обясни Чолаков.
“Неприятното е, че Гаранционният фонд загуби пари миналата година с фалита на Корпоративна търговска банка. И като цяло ликвидните му пари са с около 10 млн. лева по-малко. Вноските биха се намалили, ако фондът има свръхликвидност”, коментира пред “Труд” бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор Румен Гълабинов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.