Спор за вноски на застрахователи

Застрахователните компании претендират да им бъдат намалени вноските, които отчисляват от всяка сключена полица в Гаранционния фонд. Темата повдигна вчера по БНР изпълнителният директор на Застрахователна компания “Армеец” Румен Георгиев.
Според него фондът има предостатъчно натрупани резерви и дори вноските в него трябва да се намалят, “защото никой досега не е показал по какъв начин се разходват тези пари, освен че изгубиха в КТБ огромни суми”.
Реакцията на бранша идва в отговор на приетите на първо четене в парламента промени в Кодекса за застраховането. С тях се предвижда увеличение на максималните прагове на обезщетенията при смърт на пътя от 2 млн. лева на 10 млн. лева.
Сумите, събрани във фонда, са отчисления от всички сключени задължителни автозастраховки в страната и служат като обезщетение на щети, причинени от незастраховани автомобили. 8,50 лева от всяка сключена застраховка “Гражданска отговорност” отиват във фонда за покриване на щетите на незастрахованите водачи.
“Абсурдно е вноските на застрахователите в Гаранционния фонд да се намалят”, каза пред “Труд” председателят на Българската асоциация на застрахователите и изпълнителен директор на застрахователно дружество “ДЗИ” Коста Чолаков.
“На ниво асоциация не е обсъждана такава тема. Напротив ние съвсем скоро гласувахме на общо събрание на фонда нивото на вноските да се запази”, обясни Чолаков.
“Неприятното е, че Гаранционният фонд загуби пари миналата година с фалита на Корпоративна търговска банка. И като цяло ликвидните му пари са с около 10 млн. лева по-малко. Вноските биха се намалили, ако фондът има свръхликвидност”, коментира пред “Труд” бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор Румен Гълабинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес