Пламен Димитров: Мярката 60/40 има голям обхват

Тръмп обмисля да наложи 14-дневна пълна карантина на Ню Йорк

Ватикана: Папа Франциск и близките му сътрудници не са заразени с COVID-19

Изненада! Андреа и Кубрат отново заедно (СНИМКА) Певицата среля с пушка под зоркия поглед на боксьора

Работник почина при трудова злополука по трасето „Балкански поток“ край Плевен

Агенции за международен обмен: Студентските бригади в САЩ не са спрени, а отложени

Битката между роботите и Covid -19 в Китай

Щерката на Том Круз е негово копие

Русия напълно затваря границите си

Гл. комисар Николов: Най-голяма необходимост от доброволци има в подкрепа на лечебните заведения

Още двама с коронавирус в Шумен – на 83 г. и 65 г.

Дезинфекцират 20-километров участък от магистрала “Марица“ преди “Капитан Андреево”

Спряха снимките на турски сапунки

Вицепремиерът Николова: АИКБ не подкрепя мерките за компенсации на бизнеса КРИБ с частична подкрепа

Ген. Мутафчийски: 18 са новите случаи на коронавирус у нас Шест са вече починалите от заразата

Сделките със земя – предимно до 10 дка

По-младите собственици използват средствата за покриване на стари кредити и заминаване в чужбина, отчетоха от ”Агрион” година след официалното откриване на веригата им от офиси в цялата страна.

Собствениците на земя все по-често предпочитат краткосрочни договори за отдаване под аренда вместо дългосрочните, като сделките са за 10 дка. Тези пазарни тенденции отчетоха от компанията за купуване и наемане на земя ”Агрион” година след официалното откриване на първите им офиси в страната. Днес фирмата има 24 търговски точки и планира откриването на нови.

Най-често хората продават земята си, за да платят за лечение или при заминаване в чужбина. Сделките със земя се превръщат и в алтернатива на тегленето на кредити или постъпленията се ползват за покриване на стари дългове. Друга причина за продажбата на ниви е липсата на възможности или желание от страна на собственика да се занимава с управление и обработване на земята, посочиха експертите. Част от собствениците продават земята си и при спорове с роднини.

Наблюденията за пазара сочат, че средната притежавана собственост е малка – до 20 дка. Най-често парцелите са отдадени под аренда – в кооперация или на частни арендатори. Забелязва се и известно увеличаване на дела на краткосрочните едногодишни договори за наем за сметка на по-дългосрочните – над 5 години. Въпреки че решението за продажба се взема в семейството и собствениците все още разчитат на познати и роднини, през последната година се отчита засилен интерес към услугите на професионални компании за управление на земя.

Най-използваната услуга в офиса на ”Агрион” е безплатната справка за цената на земята и информация за необходимите документи, отчетоха експертите. Догодина се очаква фирмата да пусне и допълнителни услуги. За една година, откакто работят офисите й, през тях са минали над 100 000 души за безплатна справка на цената на земята.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.