Зорница Русинова: Безработицата у нас е рекордно ниска

Турски гражданин е задържан за подкуп на пътя

Обявиха Ед Шийран за най-добър изпълнител на музикалните награди на сп. “Билборд”

Благоевградски коли осъмнаха омазани с фекалии

Румен Радев пристигна на работно посещение в Русия

Съдят измамник, представял се за подчинен на комисар Попов

Илияна Йотова: Всички колеги и партньори в Европа дават висока оценка на председателството ни

Кирил Ананиев е на тридневно посещение в Женева

Непълнолетни катастрофирха с крадена “Лада”

Доналд Тръмп се притеснява за срещата си с Ким Чен-ун

Прокуратурата разследва за хулиганство 8 ултраси след погрома в Пловдив

Черна гора може да построи ограда по границата с Албания заради мигрантите

До 180 км/ч на автопилот Нови технологии за моделната 2019 година

Великобритания ще разработва собствена сателитна навигационна програма

Жителите на провинциални градчета са по-щастливи от живеещите в мегаполисите, според проучване

Сделките със земя – предимно до 10 дка

По-младите собственици използват средствата за покриване на стари кредити и заминаване в чужбина, отчетоха от ”Агрион” година след официалното откриване на веригата им от офиси в цялата страна.

Собствениците на земя все по-често предпочитат краткосрочни договори за отдаване под аренда вместо дългосрочните, като сделките са за 10 дка. Тези пазарни тенденции отчетоха от компанията за купуване и наемане на земя ”Агрион” година след официалното откриване на първите им офиси в страната. Днес фирмата има 24 търговски точки и планира откриването на нови.

Най-често хората продават земята си, за да платят за лечение или при заминаване в чужбина. Сделките със земя се превръщат и в алтернатива на тегленето на кредити или постъпленията се ползват за покриване на стари дългове. Друга причина за продажбата на ниви е липсата на възможности или желание от страна на собственика да се занимава с управление и обработване на земята, посочиха експертите. Част от собствениците продават земята си и при спорове с роднини.

Наблюденията за пазара сочат, че средната притежавана собственост е малка – до 20 дка. Най-често парцелите са отдадени под аренда – в кооперация или на частни арендатори. Забелязва се и известно увеличаване на дела на краткосрочните едногодишни договори за наем за сметка на по-дългосрочните – над 5 години. Въпреки че решението за продажба се взема в семейството и собствениците все още разчитат на познати и роднини, през последната година се отчита засилен интерес към услугите на професионални компании за управление на земя.

Най-използваната услуга в офиса на ”Агрион” е безплатната справка за цената на земята и информация за необходимите документи, отчетоха експертите. Догодина се очаква фирмата да пусне и допълнителни услуги. За една година, откакто работят офисите й, през тях са минали над 100 000 души за безплатна справка на цената на земята.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.