На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Сделките със земя – предимно до 10 дка

По-младите собственици използват средствата за покриване на стари кредити и заминаване в чужбина, отчетоха от ”Агрион” година след официалното откриване на веригата им от офиси в цялата страна.

Собствениците на земя все по-често предпочитат краткосрочни договори за отдаване под аренда вместо дългосрочните, като сделките са за 10 дка. Тези пазарни тенденции отчетоха от компанията за купуване и наемане на земя ”Агрион” година след официалното откриване на първите им офиси в страната. Днес фирмата има 24 търговски точки и планира откриването на нови.

Най-често хората продават земята си, за да платят за лечение или при заминаване в чужбина. Сделките със земя се превръщат и в алтернатива на тегленето на кредити или постъпленията се ползват за покриване на стари дългове. Друга причина за продажбата на ниви е липсата на възможности или желание от страна на собственика да се занимава с управление и обработване на земята, посочиха експертите. Част от собствениците продават земята си и при спорове с роднини.

Наблюденията за пазара сочат, че средната притежавана собственост е малка – до 20 дка. Най-често парцелите са отдадени под аренда – в кооперация или на частни арендатори. Забелязва се и известно увеличаване на дела на краткосрочните едногодишни договори за наем за сметка на по-дългосрочните – над 5 години. Въпреки че решението за продажба се взема в семейството и собствениците все още разчитат на познати и роднини, през последната година се отчита засилен интерес към услугите на професионални компании за управление на земя.

Най-използваната услуга в офиса на ”Агрион” е безплатната справка за цената на земята и информация за необходимите документи, отчетоха експертите. Догодина се очаква фирмата да пусне и допълнителни услуги. За една година, откакто работят офисите й, през тях са минали над 100 000 души за безплатна справка на цената на земята.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.