Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 24.02.2020

Великобритания е на кръстопът за регулациите Лондон трябва да претегли плюсовете и минусите на различията

Река Темза преля и наводни имение на Джордж Клуни заради бурята „Денис“

Джип се преобърна след сблъсък в паднала скала на пътя Асеновград – Смолян

„Зелените“ яхват протест срещу ЧСИ

Болница в София похарчила четвърт милион за фиктивен курс по английски за санитари

Джендър баланс на Берлинале 2020

Жълт код за силен вятър в цялата страна утре

Четирима с положителна проба за коронавирус в Англия след евакуацията от круизния кораб „Даймънд принсес“

Тръмп готов да подпише лично споразумението за мир с талибаните

Раздаваха диаманти на ревю на Поля Кинова “Палома фешън” отпразнува 15 години

Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 24 февруари 2020

Момчил Пантелеев: „Сметта и озеленяването не трябва да влизат в ръцете на частни фирми“

Момчил Пантелеев е кандидат-кмет на Сливен от коалиция „ВМРО-„Св.Георги Победоносец“. Той е на 43 години, адвокат. Работил е като юрисконсулт във фирми на италиянския предприемач Едоардо Миролио. От 2007г. досега е управляващ съдружник в адвокатско дружество „Дякова & Пантелеев“. Зад гърба си има два поредни мандата като общински съветник. Съучредител и основен двигател в дейността на популярното сред обществеността гражданско сдружение „Св.Георги Победоносец“ в Сливен.

Бил съм общински съветник и при кметуването на Йордан Лечков, и на Кольо Милев. Единият – от листата на ГЕРБ, другият – на БСП. През мандатите им се случиха различни неща. Но има и нещо общо. И двамата дадоха озеленяването и сметта в ръцете на частни фирми. А резултатът бе незадоволително качество на услугата при необяснимо високи цени. Кой разумен човек би приел това разхищение на общински средства? Целта не е да трупаме печалба за подходяща частна фирма. Целта е да е чисто и красиво в града ни, на разумни цени. Затова основният ми приоритет ще е озеленяването и управлението на сметта, от които зависи комфорта ни на живот, да станат отново общински дейности. По този начин ще се осигури по-добър контрол, работата ще се извършва на значително по-ниска цена от тази, по която се плаща на външни изпълнители. При това – избрани по съмнителен начин чрез създадената за това възможност в Закона за обществените поръчки. И съвсем не на последно място, ще бъдат осигурени значителен брой работни места за нискоквалифициран труд. На тях може да бъдат назначени лица без придобити трудови навици и специални умения, които с години са извън пазара на труда. Допълнително могат да бъдат ангажирани и лицата на социално подпомагане, които трябва да имат по 14 трудодни в месеца по програмата за заетост. Към момента по документи те са близо 1000 души.

Общинската фирма „Комунални услуги“ бе ликвидирана в миналото с лека ръка, а техниката и оборудването й – разпродадени. Повечето сливенци обаче помнят, че докато тя се грижеше за чистотата, нашият град бе най-чистият и най-зеленият в страната. „Комунални услуги“ извършваше тези дейности с не повече от 3 млн.лева годишно. В предходния мандат сумата достигна до 8 млн., а в последния мандат – до над 6 млн.лева, като общината бе принудена постоянно да дофинансира тези дейности. Нашите анализи показват, че ако озеленяването, сметосъбирането и сметоизвозването отново станат общински дейности, харчовете ще са близо 2 пъти по-малки. А резултатът ще е в пъти по-добър. Ще се наложи да се вложи капитал в закупуването на необходимата техника, но тази инвестиция си струва, защото тя ще се изплати. В работата си като общински съветник внесох предложения за създаването на общинско предприятие за сметосъбиране и сметоизвозване и за подобно предприятие, но за озеленяване. Те бяха приети през 2013 и 2014г. , но не бяха изпълнени. Вместо това кметът сключи договор за сметта с външна фирма за 20 млн.лева, за 60 месеца. А за озеленяване – за 9 млн.лева, за 60 месеца.

Като кмет ще изискам да се направи ревизия на всички договори за озеленяването и сметта, да се анализират предимствата и недостатъците при прекратяването им, след което тези дейности да бъдат прехвърлени в правомощията на общинската администрация.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.