Частните съдебни изпълнители във Велико Търново събират 746 милиона лева борчове към съдебната власт

Частните съдебни изпълнители във Велико Търново започват да събират борчове за милиони левове към съдебната власт. Акцията стартира след постигнато споразумение за това между ВСС и Камарата на ЧСИ.

Съдебни изпълнители от старата столица обясниха, че са имали срещи с председателите на съдилищата за уточняване на детайлите по процедурата. Сумата за цялата страна е 746 млн. лв. 

"Това е първата по рода си практика за събиране на публични вземания от частни съдебни изпълнители. Операцията стартира след като преди няколко месеца финансовият министър Владислав Горанов обяви,че НАП не може да се занимава със съдебните вземания, защото това не е приоритет на данъчните чиновници. Понеже дългът е двойният годишен размер за цялата съдебна власт у нас, през лятото се стигна до споразумение между съдебни съвет и ЧСИ-тата след отказа на НАП", припомниха частни съдебни изпълнители от Велико Търново.

Те допълниха, че занапред съдилищата ще изпращат изпълнителните си листи вместо в НАП, при частните съдебни изпълнители.Така частниците ще пълнят празната съдебна хазна от наложени глоби по извършени престъпления по НК,санкциите по Закона за съдебната власт,глобите, налагани като санкция по Търговския закон,които отиват във ВСС. Във Велико Търново има 5 частни изпълнители и двама,спечелили конкурс, но все още не са встъпили в длъжност.

"Тъй като във Велико Търново има Апелативен съд, ще можем да налагаме и запори и възбрани и на цялата територия. Амбицирани сме да съберем вземанията на съдебния съвет и най-сетне да има пари за заплати, вещи лица, за съдебни заседатели, за свидетели. Много длъжници разчитат на факта, че за 100 лева глоба никой няма да ги търси, което наистина не е правено от НАП", коментират съдебни изпълнители от болярския град.

Те уточниха, че таксите няма да са големи на гърба на длъжниците и дори ще бъдат минимални.Ако след покана за доброволно изпълнение обаче не се плати, ще се търсят имоти за продан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони