Премиерът потвърди, че не е подписвал за “Златното пате”

Час и половина преди да се яви в прокуратурата вчера, премиерът Бойко Борисов бе разпитан като свидетел и по делото за скандалната имотна измама “Златното пате”.

В Софийския районен съд (СРС) той отрече да е подписвал документ като кмет на София, с който предоставил парцел на Петър Драшков, брат на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков. Аферата гръмна през 2008 г., когато Борисов съобщи, че някой е фалшифицирал подписа му и така е прибрал общински имот от 14 дка в район “Триадица”. Собственик на земята, върху която по план трябвало да се строи детска градина “Златното пате”, се оказа Петър Драшков. Той бе обвинен в измама, но през февруари съдът прекрати делото срещу него, защото срокът, в който прокурорът трябвало да поправи обвинителния акт в частта за Драшков, изтекъл.

“Дойде сигнал, че съм подписал този договор и отидох до тогавашния градски прокурор да му го дам. Категорично не съм го подписвал”, обясни премиерът. Той отрече да познава Петър Драшков. След това съдия Георги Крушарски му предяви документите, за да види дали върху книжата стоят неговите подписи. “Не само че не са мои, но са и различни един от друг”, отсече той.

След разпита му гардовете от НСО го съпроводиха да напусне съда през конвойната, откъдето водят задържаните под стража. Това е най-прекият изход от залата. След прекратяване на делото срещу Драшков на подсъдимата скамейка останаха Ивалина Трифонова, за която прокуратурата твърди, че е дала подправения нотариален акт на Драшков срещу 937 000 лв., и деловодителката от СРС Даниела Малинова, която вписала договора за имота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право