На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

Хляб, мляко и месо без данък „вредни храни“

Няма да има данък „вредни храни“ върху основни за българина продукти като хляба и хлебните изделия, млечните (сирене, кашкавал) и месото. Същото важи и за положително въздействащите върху здравето сокове и нектари от плодове, за продукти с високо съдържание на плодове и какао, за чая, конфитюра и пчелния мед.

Това става ясно от Концепцията на данъка за обществено здраве, която ще представят днес спортният министър Красен Кралев и здравният му колега д-р Петър Москов.

Предвижда се данък върху четири основни групи храни. В първата са тези със съдържание на частично хидрогенирано растително масло, във втората – продукти с високо съдържание на сол, като снаксове и чипс, в третата са храни и напитки, съдържащи кофеин или таурин, и накрая – продукти с високо съдържание на захар и подсладители.

Данъкът ще е по подобие на акцизите. Разчетите показват, че точно по този финансов път българите ще започнат да консумират по-малко нездравословна храна, което ще подобри здравния им статус и ще се намалят разходите за здравеопазване.

Финансовата тежест на данъка ще се поеме от потребителя (т.е. той е косвен данък), който съвсем умишлено посяга към вредните храни и така съзнателно негативно въздейства на здравето си. А мярката „не е под формата на ДДС, защото той се прилага при всяка сделка по веригата производител – потребител и това води до по-голям брой задължени лица“, пише още в концепцията.

Приходите ще се събират от НАП в отделна сметка и директно ще отиват в бюджета за здравеопазване.

Очаква те да са между 138 млн. лв. и 400 млн. лв. годишно. А за да не търпят загуби или риск от освобождаване на свои служители, работодателите просто могат да започнат да предлагат продукти, чиито вредни съставки са в допустимите норми, а не над тях, както е в момента.

С данъка се очаква да се обърне и тревожната тенденция, че всеки пети ученик между 6 и 19 г., а при първолаците – всеки трети, са със свръхтегло, както съобщи в първия учебен ден спортният министър Красен Кралев. Затова се въвежда и трети час по физическо.

САНКЦИЯ

ЕК погна Дания за „мазния” налог

Европейската комисия стартира процедура срещу Дания заради съмнение, че въведеният през 2011 г. “мазен” данък върху храни с над 2- 3% наситени мазнини в тях може да се смята за непозволена държавна помощ. “Мазният” данък бе въведен от предишното дясноцентристко правителство, за да промотира здравословното хранене, и влезе в сила от октомври 2011 г. Данъкът бе наложен върху месо, млечни продукти, масла и други храни, съдържащи повече от 2-3% наситени мазнини. Мнението на комисията е, че всички продукти с наситени мазнини е трябвало да се облагат с налога, а не да има определен праг, над който да се случва това. Ако разследването на ЕК докаже непозволената помощ, правителството на Дания ще трябва да събере този налог и от останалите производители на стоки с наситени мазнини.

Новото лявоцентристко правителство отмени налога през 2013 година, признавайки, че има административни пречки да го прилага.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.