Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

Пламен Стоилов: Русе заслужи да е европейски град на спорта през 2016-а

– Г-н Стоилов, по време на откриването на многофункционалната зала „Булстрад Арена“ на 23 юли, стана ясно, че Русе е избран за Eвропейски град на спорта през 2016 г. Какво ще донесе това на града?

– Русе се развива с високи темпове и избирането ни за Европейски град на спорта е поредното доказателство в тази посока. Фактът, че Европа се спря на Русе, означава две неща: първо – изключителна възможност за града ни да утвърди и развие масовия спорт и второ – огромна отговорност към русенци за създаване на условия за активно участие в спортна дейност, привличане на нови инвестиции и инфраструктурни проекти. Основната ни цел през 2016-а г. ще е да насърчим физическата активност във всички възрастови групи, включително и сред хората с увреждания.

През следващата година спортният календар на града ще бъде наситен с нови и интересни събития в сферата както на професионалния, така и на масовия спорт. Тези иновативни и модерни прояви ще привлекат много посетители от страната и чужбина, което от своя страна ще развие местния бизнес. Доказано е, че всяко евро, инвестирано в европейски град на спорта се възвръща като 14.8 евро от инвестиции в свързани бизнес сектори, в това число хотелиерство, ресторантьорство, развлекателни индустрии, недвижими имоти и т.н. По този начин Русе ще се утвърди като спортен център на Дунавския регион.

– По начало всеки град на спорта трябва да бъде ориентиран към масовия спорт. Колко са активно спортуващите в града и какви са възможностите за практикуване спортна дейност?

– В местните клубове и организации спортуват около 20 000 души от всички възрастови групи. За мен обаче, е много важно да обръщаме внимание и на най-малките. Ето защо ние продължаваме да работим, за да предоставяме по-добри възможности за изява и спорт на русенските деца. С целеви средства построихме мултифункционална спортна зала в Гимназията по европейски езици и открихме ново игрище с изкуствена настилка за футбол. Със съдействието на Общината през тази година в Русе беше създадена детска футболна школа „Дракончета“ към ФК „Дунав“, която още със стартирането си привлече стотици деца от детски градини и училища. За нас е важно и другото правило, че всяко евро, инвестирано в спорт, намалява с 3 евро изразходваните средства за здраве. Да бъдем граждани на град, който носи титлата „Европейски град на спорта“, преди всичко означава да сме участници и зрители на 365 дни спорт.

– Какви инвестиции са направени в спортната инфраструктура през последните години?

-През последните 4 години в спорта и спортната база на Русе вложихме повече средства отколкото за последните 30 години, взети заедно. Инвестирахме в реконструкция и модернизиране на спортната инфраструктура, свързана с професионалните и приоритетните за Русе спортове. Вече разполагаме със съвременна лекоатлетическа писта, сертифицирана с Клас А2 от Международната организация на лекоатлетическите федерации. Обновяваме Градския стадион. Активно работим за подобряване състоянието на материално-техническата база за развитие на спортовете стрелба с лък, лека атлетика, кану-каяк, борба, гимнастика, футбол, фехтовка, тенис на маса.

С откриването на „Булстрад Арена“, Русе има възможността да бъде домакин на десетки спортни състезания от най-висок ранг и културни събития на световно ниво. Залата ще предостави изключително благоприятни условия за развитието на града, привличайки стотици хиляди туристи годишно, талантливи спортисти и личности. Наред с това обновихме и изградихме над 100 детски площадки, а над половин милион лева годишно отделяме от общинския бюджет за подпомагане дейността на спортните клубове. В някои русенски квартали вече направихме спортни площадки, площадки за фитнес и за стрийт фитнес. Мотивирани сме до края на следващия мандат във всеки район на града да има такива модерни съоръжения, от които се възползват стотици русенци.

– А какво друго предстои?

– Работа! За периода 2015-2019 г. ще сбъднем още една мечта на поколения русенци – ще изградим модерен закрит плувен басейн с олимпийски размери. Стадион „Дунав“ ще промени изцяло облика си, а на Градския стадион ще бъдат обновени тревната настилка, осветлението, озвучителната система и трибуните. Имаме изключителни спортисти, които трябва да съумеем да задържим, създавайки им условия за развитие. Именно поради тази причина ще довършим ремонта и обзавеждането на Гребната база “Липник”, ще ремонтираме залата за борба, самбо и джудо в спортен комплекс “Локомотив” и ще изградим нов тенис комплекс в Парка на възрожденците. Пътят, по който вървим е дълъг, но вярвам, че заедно сме по-силни и заедно можем да утвърдим Русе като водещ спортен център в страната. Затова ще модернизираме спортен комплекс “Ялта” – ще топлофицираме залата за тенис на маса; ще изградим тренировъчна лекоатлетическа база; ще ремонтираме закрития басейн за гребни спортове в спортен комплекс „Ялта“. На територията на бившия автополигон ще обособим комплекс за подготовка на водачи на автомобили, към който ще функционират също и картинг писта и зона за майсторско шофиране. Ще търсим възможности за обновяване на базата на Хиподрума и изграждане на модерен комплекс за конен спорт. Всичко това с една единствена цел – да утвърдим Русе като град-лидер, достоен да носи титлата „Европейски град на спорта“!

– Какви събития се очакват през 2016-а по този повод?
2016 се очертава като една силна спортна година, в която заемат място турнири с дългогодишни традиции и много нови спортни дейности в различни направления. През 2016 г. ще се проведат и много срещи с професионални спортисти, с ветерани, с деца и младежи, с хора с увреждания, които ще станат част от общата идея за масов спорт.

В залите и терените на Русе ще се проведат международни и национални състезания по лека атлетика, баскетбол, волейбол, художествена гимнастика, борба, бадминтон и тенис. През 2016 г. спортният календар на града е ориентиран именно към масовия спорт, към русенските граждани. Затова за тях са предвидени състезания по конен спорт, ориентиране, тенис, футбол, водни спортове, триатлон, шахмат, акробатика, фехтовка, спортна стрелба, колоездене и др. В сферата на атрактивните и екстремни спортни събития са включени състезания по източни бойни изкуства, моторни спортове, водни спортове, авио- и корабомоделизъм, риболов, ролерфестивал и скейтбординг, фигурно пързаляне. Ще станем свидетели и на много стрийт-събития, в които културата и спорта вървят ръка за ръка. Сред тях са второто издание на парада на ретро автомобили, градски турнир по фигурно колоездене, който за първи път в Русе ще представи виртуози на колела, ще има улични акробати и артисти, пленер „Спортът и градът“, аукцион за спортни трофеи, Международен турнир по спортни танци и много други събития.

– Какви мерки предприемате за подобряване на спортната инфраструктура в училищата и детските градини?

– За нас е важно, децата на Русе да бъдат преди всичко здрави, а спортът е здраве. Ето защо ще инвестираме в изграждането на нова спортна зала с басейн в СОУ “Васил Левски”, а до Държавното спортно училище “Майор Атанас Узунов” ще изградим ново футболно игрище с изкуствена тревна настилка и съблекалня. Вече разполагаме и с разработени проекти за ремонт на 8 русенски училища и 6 детски градини. Имаме подготвени проекти и за подобряване енергийната ефективност на множество други обекти, а от модернизираната образователна инфраструктура ще се възползват над 5 000 ученици и преподаватели.

– Какво Ви мотивира да продължите?
Моят екип, заедно с местните спортни клубове и организации, полагаме огромни усилия, за да продължаваме да утвърждаваме Русе като град, отворен за младите хора. Нашата мотивация и основна движеща сила през последните 4 години беше съвместното ни желание да възродим Русе и да върнем позициите си на град- лидер. Смело мога да заявя, че успехите, които постигаме са поредното доказателство, че когато сме в един отбор, можем да побеждаваме заедно!

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.