Приз "Мисия татко" за Тодор Попов от фондация "Искам бебе"

Осем бебета и осем ощастливени семейства. Такава е равносметка за трите години, откакто работи общинският фонд "Ин витро" в Пазарджик. С добрата новина вчера се похвалиха Вера Вулджева, член на Управителния съвет на фондация "Искам бебе", координираща общинските програми в страната, и Елена Попова, координаторката на фондацията за Пазарджик и член на общинската комисия, отпускаща средства на двойките с репродуктивни проблеми.

Къде е Пазарджик на фона на останалите 265 общини в България
"У нас има едва около 40 общински фонда и затова е важно да си дадем сметка, че е огромен жест на местните власти съществуването на такива програми, посочи Вера Вулджева. От 2009-а година в страната има Национален фонд, който отпуска до три опита по 5 хиляди лева на двойки с репродуктивни проблеми. Но преди да стигнат до Националния фонд тези двойки минават през много предварителни изследвания, манипулации и процедури, чрез които да се установи коя е истинската причина да се стигне до ин витро. Здравната каса не се грижи за тези първоначални изследвания и за операциите между опитите. Двойките, които не отговарят на критериите на националния фонд, биха могли да разчитат единствено на общинските програми.

В община Пазарджик се отпуска до 3 хиляди лева на двойка -
за сравнение - в Пловдив е до 1000 лева".
Елена Попова припомни, че инициативата за създаване на общинския фонд е на пациентите и фондация "Искам бебе".
"Внесохме предложение в Общинския съвет и около две години фондът беше само проформа, не бяха предвидени финанси, поясни Елена Попова. През 2013-а година, когато на една общинска сесия поставихме въпроса отново,
г-н Тодор Попов лично пое ангажимент да се заеме с този проект и да започне дейността му
През 2013-а и 2014-а благодарение на помощта на общинския фонд се родиха 8 бебета, а през 2015-а година към момента има четири бременни жени, стискаме палци да родят живи и здрави бебета. Нашият фонд беше сред пионерите, които разрешиха лечение и в чужбина, последваха ни още две общини.
Личната заслуга на г-н Тодор Попов е много голяма, защото фондът можеше да продължава да е проформа. Поканихме го днес на нашето събитие, за да му дадем
приза "Мисия татко", защото смятаме, че той е таткото на този фонд
"Общината е ангажирана с всевъзможни инициативи, но това е най-смислената, заяви Тодор Попов, независим кандидат за кмет на община Пазарджик. Радвам се, че и колегите от Общинския съвет проявиха разбиране, така че това не е само моя заслуга. Радвам се, че успяхме да направим нещо работещо, а най-хубавото е, че сме направили няколко семейства щастливи - имат свое дете. Какво по-добро от това! Благодаря за милия жест, той е към всички, които имат заслуга за това. Представителките на фондацията споделиха, че средствата трябва да бъдат увеличени, ще търсим решение на този въпрос".
През 2014-а година от 12 кандидатствали двойки 10 са одобрени от общинската комисия. През тази година кандидатите са 20, одобрени са 16.
От фондацията посочиха, че ще отправят писмени предложения за
промени в правилника за работа на общинския фонд "Ин витро"
"Ще предложим на общинските съветници да помислят дали жени, които имат репродуктивен проблем, но нямат партньор, също биха могли да се възползват от тази програма, поясни Вера Вулджева. Другото предложение е да се удължи срокът на приемане на документи - от януари до септември, и да има поне три заседания на комисията по програмата, за да не се ограничават хората и да не се пречи на реалната употреба на финансовата помощ. Бихме се радвали и самата комисия да определя индивидуално сумите, които се полагат, защото различните двойки са на различен етап от лечение и процедури. Сред предложенията ни е и част от документите да се вадят по служебен ред.

Хубавото е, че в Пазарджик се финансират и донорски ин витро процедури
- тях държавата изобщо не ги поема, а един такъв опит в България струва между 7 и 12 хиляди лева. Така че тези 3 хиляди лева са добра подкрепа. Аз съм бременна с донорска яйцеклетка и слава Богу, че има жени, които даряват частица от себе си, благодаря им! Над 40 хиляди български жени са в ситуация като моята и това е единственият им шанс. Отскоро община София започна да подпомага и донорски ин витро процедури, така че Пазарджик води София с три години напред!"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини