Как Кадиеви взеха лиценз за търговия с ток за 36 дни

ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

Фирмата им „Енерджи съплай” ЕООД имала офис, мебели и Word. В нея нямало специалисти, но щели да се обучават.

Семейството на социалиста Георги Кадиев успява за 36 дни да вземе лиценз за ток през 2007 г. Това става ясно от доклад на дирекция „Електроенергетика“, „Правна“ и „Икономически анализи и работа с потребителите“, изпратен до тогавашния председател на ДКЕВР Константин Шушулов, с който „Труд“ разполага.

Фирмата „Енерджи съплай“ ЕООД, която е собственост на съпругата на Кадиев - Соня Николова- Кадиева, е регистрирана на 30.10.2007 г. На 14.11.2007 г. подава заявление за издаване на лиценз за търговия с електроенергия, а на 20.12.2007 г. вече има благословията на ДКЕВР и разрешение за доходоносната дейност.

В проучването, което дирекциите на ДКЕВР са направили, е установено, че „Енерджи съплай“ ЕООД има офис помещение, мебелировка, телефони и принтери. Според експертите дружеството разполага и с необходимия софтуер за извършване на дейността „търговия с електрическа енергия“. От доклада става ясно, че за да въртиш търговия с ток, ти трябват Windows XP, Word, Excel и електронна поща.

Въз основа на тази техническа обезпеченост експертите от ДКЕВР считат, че „Изложените аргументи дават основание да се приеме, че „Енерджи съплай“ ЕООД отговаря на изискванията за наличие на техническа осигуреност за сключване на сделки с електрическа енергия в съответствие с Правилата за търговия с електрическа енергия“.

Относно опита на работниците в компанията на госпожа Кадиева, от енергийната комисия са установили, че като новоучредено дружество „Енерджи съплай“ няма опит в търговията с ток, но от фирмата са обещали, че техните кадри ще се обучават постоянно и непрекъснато.

В чл. 13 т.9 от Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката изрично се казва, че за издаване на лиценз фирмата трябва да предостави „данни за опита на заявителя относно извършването на подобна дейност; ако заявителят е новоучреден, се представят данни за опита за извършване на подобна дейност от съдружниците или акционерите, които имат контрол върху новоучреденото дружество“.

Странно е, че ДКЕВР издава лиценз на „Енерджи съплай“, защото едноличният собственик на дружеството е Соня Кадиева, а тя е завършила международен туризъм във Варна.

Друго условие за издаване на лицензия за търговия с ток е фирмата да предостави доказателства за финансово гарантиране на сключваните договори.

За обезпечаване на сделките с електроенергия през първата година от лицензионната дейност „Енерджи съплай“ трябва да поддържа в специална сметка сумата от 150 000 лв., пише в доклада.

Тук като гарант се явява фирмата на Георги Кадиев - „Кадиев Глобал“ ЕООД, която е дала гаранционно писмо. В него пише, че „безусловно и неотменно се задължава да носи солидарна отговорност в случай на необходимост, като ще покрие финансовите задължения на „Енерджи съплай“ по договорите му за електрическа енергия“.

По думите на самия Кадиев фирмата му се занимава с макроикономически анализи и новини. Така за широката публика и избирателите не става ясно как фирма с подобна дейност би могла да покрие енергийни договори за милиони.

Интересен факт е, че Георги Кадиев напуска поста на зам.-министър на финансите при Орешарски само броени месеци преди местните избори, които се провеждат на 28 октомври 2007 г. Тогава Кадиев става общински съветник в София и само два дни по-късно жена му регистрира едноличното дружество „Енерджи съплай“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи