МВР спирало тока по границата с Турция за икономии

За да пести ток по българо-турската граница, МВР изключвало части от интегрираната система за охрана. Така избягвало плащане на непосилни за бюджета му такси върху сметките. Това съобщиха осведомени източници пред “Труд”, след разразилия се спор дали видeонаблюдението е работило по време на инцидента с убит афганистанец край Средец. 

В Закона за енергетиката тази пролет била включена такса “Реактивна енергия”, разказаха осведомени. А интегрираната система нямала устройства за премахване на тази енергия. Затова върху тока по българо-турската граница се начислявали високи такси - около 150 000 лв. на месец върху сметката. МВР поискало от Министерството на финансите тръжна процедура, с която да се купят такива устройства. Междувременно било принудено да спира тока на системата на труднодостъпни места, където обикновено не минавали бежанци.

Зам.-министър Филип Гунев призна пред журналисти, че МВР няма пари за поддръжка на системите за охрана на границите. Тази година ведомството 4 пъти искало сердства от финансовото министерство. Отказано им било с мотив, че няма съгласуван план за справяне с бежанците. Според Гунев поддръжката на термовизионните камери, сеизмичните, инфрачервените датчици и радиолокационната техника излизала милиони на година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право