Сергей Лавров - Железният дипломат

Руският външен министър Сергей Лавров е заклет пушач. Когато след наложената през 2003 г. забрана за дим в централата на ООН генсекът Кофи Анан му прави забележка да не пуши, Лавров му отвръща "Тази сграда не е ваша, тя е на всички членки на ООН, а вие само временно я управлявате". И продължава да пуши.

Кофи Анан далеч не е единственият, пострадал от поразяващата уста на Лавров. В сауната в дома си той пази сувенир - камък с надпис "На това място министър Лавров тегли една майна на британския си колега Джак Стро". Издялал го приятел на руския дипломат №1, присъствал на случката. По време на излет край алтайската река Катун с група бивши състуденти Лавров трябвало да разговаря със Стро. Той обаче неколкократно отлагал обаждането си. "Накрая помолих - учтиво, да кажат на колегата, че днес няма да мога да беседвам с него", казва Лавров, допълвайки, че приятелят му интерпретирал думите му в доста свободна форма.
Неотдавна първият дипломат на Москва използва остър език и по адрес на българския премиер Бойко Борисов. Каза, че е изумен от "изявлението на Борисов, че България се е отказала от енергийни проекти с Русия в интерес на САЩ". "Аз бих се срамувал пред избирателите, пред страната", посочи Лавров. Борисов посъветва "руснаците да слушат по-внимателно", а външният ни министър Даниел Митов заяви, че "думите на Лавров граничат с невъзпитано поведение".
Лавров е възпитаник на Московския държавен университет за международни отношения (МГИМО). Кариерен дипломат, тръгнал от най-ниското стъпало във външно министерство и израснал до негов шеф, какъвто е вече повече от 11 години. Владее английски, френски и синхалски - език, който се говори в Шри Ланка, където е първият му задграничен мандат. През 1994 г. е изпратен като посланик на Русия в ООН. Там започва неуморно да работи по стратегията на Кремъл, в която лично твърдо вярва - възстановяването на позицията на Русия като велика сила ("Русия е неговата религия", казва US дипломат). А също и срещу доминацията на САЩ в световните дела. Остава запомнен с множеството пъти, в които налага вето в Съвета за сигурност, с което си спечелва прозвището "Господин нет". Един от кумирите му е княз Александър Горчаков - близо 30 години външен министър на руската империя, поел дипломацията й след загубата на Кримската война. "Той успя да възстанови руското влияние в Европа след военното поражение и го направи без оръжия, а чрез дипломация", казва Лавров за Горчаков. Смята, че 90-те години на миналия век са пропиляно време за Русия, време, през което тя е била унизена. Днес според Лавров Русия има вътрешна мощ, по-силна е икономически и успешно решава социални проблеми. Затова може да си позволи "самоуверена" външна политика.
Бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън също би могла да се усъмни във възпитанието на Лавров. Той неколкократно е отказвал да й вдигне телефона, а веднъж я скастрил, че се държи истерично. Под ножа му редовно попадала и предшественичката на Хилъри - Кондолиса Райс. "Сякаш имаше копчета и знаеше точно кое и кога да натисне, за да я вбеси", спомня си Дейвид Креймър от екипа на Райс.
Познавачи са категорични, че уж несдържаните изблици на Лавров всъщност са добре премерен ход. Както обяснява политологът Георгий Мирский: "Той е добър дипломат. Знае къде са границите. Каквото и да казва, то винаги изразява официалната линия на Москва".

Пише стихове, колекционира вицове

Сергей Лавров е роден на 21 март 1950 г., във вените му тече арменска кръв от баща му и грузинска от майка му. Завършва гимназия със сребърен медал. Още като студент в трети курс в МГИМО се оженва, със съпругата му Мария имат дъщеря. Запален е по спорта и във всеки удобен момент се отдава на любимите си ски, футбол и рафтинг. Хобито му е да пише стихове, той е автор на химна на МГИМО. Свири на китара и колекционира политически вицове, повечето от които знае наизуст и много обича да разказва.

Другите за него

Мъдър и остроумен, смятам го за приятел

Научих се да ценя както неговата мъдрост, така и остроумието му. Смятам го за приятел.

Бившият генерален секретар на ОНН Кофи Анан
--------------

Той е сред най-уважаваните външнополитически фигури

Той е една от най-умните, най-информираните и най-уважаваните външнополитически фигури на международната сцена.

Урсула Пласник, бивша външна министърка на Австрия
--------------

Ненадминат професионалист, малко високомерен

Той е ненадминат дипломат, служи на началниците си в Москва с интелект, енергия и немалко високомерие.

Ричард Холбрук, дългогодишен US дипломат, бивш посланик на САЩ в ООН, починал през 2010 г.
--------------

Един от най-добрите съвременни дипломати

Сергей Лавров е един от най-добрите съвременни дипломати. Човек, който много добре подрежда целите, които преследва, и избира начина, по който да ги защитава. Някой път с хумор, друг път - със сарказъм, понякога - с остра реакция. Но определено е човек, който възприема аргументи и с който може да се работи професионално.


Ивайло Калфин, вицепремиер и социален министър, бивш министър на външните работи

--------------
Гафът на Хилъри Клинтън

През 2009 г. Хилъри Клинтън на среща в Женева със Сергей Лавров му подари бутон "Рестарт" в чест на обявеното презареждане в отношенията между САЩ и Русия. На руски обаче надписът бе сбъркан и вместо презареждане пишеше претоварване. Лавров не пропусна да посочи грешката и обяви, че ще сложи бутона на бюрото си. Съветникът на Клинтън Филип Райнс поискал руската страна да му върне за кратко бутона, за да поправят грешката, посочвайки, че ако не му го дадат, Хилъри ще го прати в Сибир. "В един момент наистина си мислех да го направя", признава в мемоарите си г-жа Клинтън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи