50% от туризма е в сивия сектор

Делът на сивия сектор в туризма достига 50 на сто. Това стана ясно вчера по време на дискусия с туристическия бранш, инициирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) като част от Националната кампания „Бизнесът на светло за по-добро бъдеще”.

„Сивата икономика е основата на корупцията. Тя е в основата на купуване на гласове. Така че нас сивата икономика ни управлява. Целта на кампанията е да видим къде са проблемите в отделните браншове, какво трябва да се направи”, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. „Над 30% от икономиката ни е в сивия сектор и има определени отрасли, където процентът е много по-голям”, посочи той, като визира и туризма.

„70% от хотелите в Банско и най-вече механите не издават касови бележки и не регистрират всичките си туристи. Касовата бележка е туристическа атракция”, каза управителят на апартхотел „Лъки Банско” Борислав Малинов.
За да бори тази практика, министерството на туризма подготвя единна система за туристическа информация и свързването на регистрите на рецепциите в хотелите с НАП, МВР и общините. Според ресорния министър Николина Ангелкова това няма да наруши конфиденциалността на личните данни, тъй като не се предвижда видеонаблюдение.

„Виждането ни е, че трябва да се намали драстично броят на национално представените туристически сдружения, които в момента са 203”, каза още Ангелкова. Според думите й, за да се обедини браншът, е нужно броят на сдруженията да се редуцира до 6. Ангелкова посочи още, че е нужно създаване на пътна карта за туристическия сектор, както и промяна в законите за Черноморското крайбрежие и за устройството на територията.

От бранша посочиха, че частично решение на проблема със сивия сектор може да се постигне, ако малките хотели, ресторантите и механи са на патентен данък. Туристическият министър обеща тази възможност да бъде разгледана от правителството.

ПРОБЛЕМИ
Тесни писти и високи налози

Главен проблем за туризма у нас са тесните писти и малогабаритните лифтове, според управителя на апартхотел „Лъки Банско” Борислав Малинов. Според изпълнителния директор на „Пампорово” АД Мариян Беляков е необходимо и намялване на ДДС за ски съоръженията. „В туризма ДДС ставката е 9%. Когато говорим за основна туристическа услуга, в момента третираме легло и храна. В планинския туризъм обаче услугата е на територията на ски зоната”, посочи Беляков. По думите му зимният туризъм у нас без мощна система за изкуствен сняг и лифтове е невъзможен заради ниската надморска височина. „Инвестираме огромни средства, а държавата ни удря най-много със ски пистите и подмяната на влекове или лифтове”, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес