Слави внесе в съда документи за регистрация на „Има такъв народ“

49 души в Добричко са под наблюдение заради коронавируса, няма хоспитализирани

Първи два случая на коронавирус в Мексико

Григор: Загубите от Стан ме мотивираха

Тотото смени управата си

Британец, намиращ се на кораба „Даймънд принсес“, е починал от коронавирус

Борисов обсъди с Ердоган ситуацията с мигрантите Ще се срещнат в понеделник, българският премиер ще призове лидерите на ЕС за решаване на кризата по дипломатически път

Кукери ще гонят злите сили в бургаски квартал

Братя Диневи отменят тържеството по повод 3 март

Областният управител на Сливен изиска информация от работодатели и кметове във връзка с новия коронавирус

Гърция затвори пропускателен пункт на границата с Турция Взема максимално строги мерки за опазване на сухопътните и морските си граници

ЕК: Очакваме Турция да спази обещанията си относно бежанците

Трима руски граждани са задочно обвинени за опит за убийство чрез отравяне на Емилиян Гебрев

Екоминистърът призова ВиК дружествата да ползват алтернативни водоизточници извън язовирите

Вдигат субсидиите за малките ферми

Иван Портних: Готови сме с проекти за нова инфраструктура и рибарско селище в Аспарухово

Имаме пълна проектна готовност за обновявяне на Аспарухово. В района предстоят инвестиции на стойност 100 млн. лв., които гарантират цялостна рехабилитация на улици, обновяване и развитие на парка, както и на рибарското селище. Това обяви на среща с жители на Аспарухово Иван Портних, кандидат на ГЕРБ за кмет на Варна.

По думите му ремонти предстоят за основните улици в квартала – „Първи май“, „Народни будители” и „Кирил и Методий“, а разширение с две платна – на ул. „Мара Тасева“. Връзката на Аспарухово с централната част на града ще бъде съществено подобрена и след предстоящия ремонт на Аспаруховия мост. Проектирането е обезпечено от общинския бюджет, а мащабната и сложна реконструкция на стратегическото съоръжение ще бъде извършена с подкрепата на правителството. С 35 млн. лв. от държавния бюджет Аспаруховият мост ще бъде укрепен, ще се изградят велоалея, както и тротоар за пешеходно преминаване, обясни Портних.

Множество въпроси бяха поставени и за парка в района. Управленската програма на кандидата на ГЕРБ за кмет на Варна предвижда инвестиции в развитието на алейната мрежа, в изграждането на детски и спортни площадки. „Предвиждаме 4 млн. лв. да бъдат вложени в разширяването на парковата среда и в обособяването на зона за отдих и атракции. Целта ни е да развием уникалните дадености на района – широка плажна ивица и парк с огромен потенциал. Аспаруховият вал също ще бъде социализиран”, допълни Иван Портних. Нови перспективи за туризма в района той очерта и чрез възраждане облика на рибарското селище в местността „Карантината“. Проектът за него предвижда да се развие в етнографски комплекс, който да привлича жителите и гостите на града.

Финансиране е осигурено и за изграждането на рибарско пристанище в Аспарухово.

„Подписахме меморандум с Българската академия на науките, за да започне работата по проекта. Щом той бъде завършен, ще бъде обсъден публично. Целта ни е съоръжението да не натежи на общия пейзаж, а да бъде подходяща добавка към него”, коментира Портних в отговор на въпросите на рибари.

Той информира още, че има проектна готовност и за паркова зона по протежението на канала. В тази част на района се предвижда и изграждането на покрит басейн. За ремонта на двата охранителни канала – по ул. „Моряшка” и „Горна студена”, тече процедура за избор на изпълнител на обществената поръчка. Финансирането – 8 млн. лв., бе спечелено от фонд „Солидарност“ на ЕК, отчете Иван Портних и припомни, че екипът от Европейската комисия, който провери на място работата, даде висока оценка на община Варна за коректно проведените процедури.

Вече можем да кандидатстваме с проекти не само по националните програми, а и директно в Брюксел. Доказахме се като добър партньор както на европейските институции, така и на държавата, затова само за 9 месеца Варна получи от правителството 50 млн. лв., подчерта кандидатът за кмет.

По повод въпросите, свързани с проблеми с уличното осветление в някои местности, той обясни, че има решение – ще бъдат използвани старите лампи по главните пътни артерии на града, които в момента се подменят с осветителни тела последно поколение. „Това стана възможно чрез реализацията на проект по фонд „Козлодуй”, обясни Иван Портних.

Срещата с жителите на „Аспарухово” се състоя в читалище „Просвета 1927” по инициатива на кандидата на ГЕРБ за кмет на района Калина Белмезова и кандидати за общински съветници от листата на партията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.