Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Плевнелиев: Рано е да кажа дали ще се кандидатирам за нов мандат

Статуквото срещу референдума е много силно. 42-рото Народно събрание по най-арогантния начин отказа конституционното право на президента да инициира референдум, каза президентът Росен Плевнелиев пред Нова ТВ. 

42-рото Народно събрание, което е минало, също пренебрегна желанието на над 500 хил. души да има референдум, посочи президентът Плевнелиев.

Той допълни, че сегашното Народно събрание от своя страна е “орязало” въпроса на референдума, но въпреки всичко такъв ще има. Народът иска да има референдуми и да бъде питам по толкова важна тема като изборното законодателство, заяви Плевнелиев.

„В годините на Прехода сме свидетели на едно много порочно явление – управляващите винаги преди избори променяха изборното законодателство в своя изгода, без да питат народа. Вече 25 години никой не се сети да пита този народ по какви правила той иска да избира своите избраници. В годините на Прехода Референдумът е големият отсъстващ, и не само в последните 25 години, а вече над 130 години история на Третата Българска държава – време е да променим това”, заяви държавният глава. Президентът посочи, че по важни въпроси ,свързани със стратегически приоритети на държавата трябва да се пита народа и това ще направи изборното законодателство много по-устойчиво, а хората ще разберат ,че държавата е на тяхна страна.

Не е вярно, че електронното гласуване ще измести нормалното гласуване, то просто ще го допълни, обясни Плевнелиев.

Примерът на много държави показва, че въпреки че имат европейски институции, те могат да бъдат превзети от статуквото. Големият гарант е гражданското общество, посочи президентът. Този референдум ще тресира пътя на бъдещи референдуми.

Дори изборната активност да е под 50%, но над 20%, резултатите ще отидат в Народното събрание. Всеки референдум е важен, допълни президентът. Гордея се, че съм първият български президент, ползващ правото си да инициира референдум.

На въпроса дали ще се кандидатира за нов мандат президентът отбеляза, че има все още една година до президентските избори и е още рано да се коментира. 

Народът не очаква от своя президент една година преди изборите да си прави тънки сметки, каза Плевнелиев и заяви, че 2015 година е годината на местните избори.

Никога не съм влизал в медийни теми. Не търся медиен комфорт. Свикнах с атаките срещу мен и вече не им обръщам внимание, каза Плевнелиев. Държавният глава заяви, че няма да участва в правеното на коалиции в президентството. Той допълни, че би организирал консултации по въпроса. 

Плевнелиев заяви, че ще свика Съвета по национална сигурност, за да се обсъдят промените в геополитиката.  България върши добре работата си по границата. Постигнали сме добра комуникация с турските партньори. Европейският съюз застава зад нас. Търсим общо европейско решение и ще бъдем част от него, коментира Плевнелиев ситуацията по границата ни. 

За мен е важно всички да излязат и да гласуват. Ако искате повече демокрация, гласувайте в неделя, призова президентът. Зависи от милиони български граждани да излязат. Всеки глас е важен, завърши президентът Росен Плевнелиев. 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете