Мъжките и женските сърца се развиват различно, според американски учени

Мъжете и жените винаги ще бъдат различни. Ново изследване установява обаче, че има разлика и в анатомията на сърцата им, пише Live Science. Учени са изследвали почти 3000 души в продължение на десет години. В последната фаза на проекта е станало ясно, че мъжките и женските сърца се развиват различно.

Изследването е било фокусирано върху една от сърдечните камери - лявата камера, която изпомпва наситена с кислород кръв от сърцето към тялото. С напредването на възрастта капацитета на лявата камера да изпомпва кръв отслабва. Екипът от университета “Джонс Хопкинс” в САЩ е открил, че това отслабване протича различно в зависимост от пола. При мъжете сърдечният мускул около камерите става по-голям и по-плътен, а при жените запазва размера си или става по-малък. Причината за тези разлики не е ясна, но “удивителното откритие” може да помогне на учените да определят дали терапиите на сърдечни заболявания трябва да са съобразени с пола.

Това е първото дългосрочно изследване, използващо ядрено-магнитен резонанс за наблюдение на лявата камера и функцията й за продължителен период от време, посочват учените. Други проекти са изследвали човешкото сърце с ултразвук, но ядрено-магнитният резонанс предоставя значително по-детайлна картина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят