Калфин: Не очаквам напрежение в коалицията след изборите

"Не очаквам напрежение в парламента след 25 октомври и надали някой ще тръгне да разваля коалицията, но предполагам, че ще ако има огромни различия, сигурно ще има някакви реакции от отделни партии, недоволни с представянето си." Това заяви в Русе вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. За него местните избори "ще дадат една картинка в страната кой как стои", въпреки че в тях има много мажоритарен елемент и ще се изберат кметове и общински съветници заради личностите им.

"Отношенията в правителството са прекрасни, опитах се за първи път да не е общо решението, а да има все пак някаква диференциация на различните сектори", обясни коригираното си предложение Калфин след разговор с Бойко Борисов да предложи минималните осигурителни вноски във всички икономически дейности да се увеличат с еднакъв размер от 7,5%. "Изложих мотивите, продължавам да мисля, че това са абсолютно обективни критерии. Премиерът ми каза, че не е хубаво да се създава впечатление за някаква избирателност, Приех аргумента и тогава - всички по равно", мотивира се Калфин.

Социалният министър е съгласен с работодателите, че минималните осигурителни прагове надали носят някаква стойност. Той не скри, че "държавата ще е много щастлива да няма никакъв пръст в определянето им" и препоръча диалог между работодателите и синдикатите.

"Не съм виждал законопроекта за вредността на храните, но мисля, че той трябва да мине през националния свет за тристранно сътрудничество", допълни Калфин. Той напомни, че "понякога с развитието на науката оценката коя храна е вредна или не е, се променя". "Изведнъж се оказа след влизането ни в Европейския съюз, че нашите традиционни храни са недостатъчно екеологично чисти, което не е вярно", мотивира се вицепремиерът.

Той откри в "Канев център" 21-та годишна среща на Европейската мрежа по ерготерапия във висшето образование (ENOTHE)с участието на 113 преподаватели от 63 университета в 20 европейски старни и Канада. Ивайло Калфин се срещна със студенти, приключили обучението си в Дирекция „Регионална служба по заетостта“ и в други държавни институции по проект „Студентски практики“, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси 2007-2013“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини