Тих дипломат слага край на ерата „Поптодорова“

Идва краят на ерата на Елена Поптодорова във Вашингтон - българският дипломат номер едно там от 2002 до 2008 г. и от 2010-а досега. Тихомир Стойчев, секретар по външната политика на президента Росен Плевнелиев, ще е новият посланик на България в САЩ от пролетта.

От президентството и Министерството на външните работи твърдят, че няма нищо официално и че засега това са само слухове. Биографията и връзките на дипломата от кариерата Стойчев обаче говорят, че той ще е представителят на България във Вашингтон въпреки многото мераклии. Засега Стойчев е познат само на репортерите, отговарящи за президентството, и на пръв поглед личното му име му отива.

Тихомир Стойчев е завършил Софийския университет „Св. Климент Охридски” със специалности философия и история. Избира обаче да направи докторантура по политически науки с дисертация на тема: „Европейска интеграция: Генезис, еволюция и перспективи“.

Кариерата му в МВнР започва по каналния ред като аташе в дирекция „Европейска интеграция“ (1993-1996 г.). До 2000 г. отговаря за контактите с Европейския парламент. Става втори секретар в дирекция “Европейска интеграция“, а до 2007-а е трети секретар по политически въпроси, наука и култура в мисията към Европейския съюз в Брюксел. Следващата година прекарва във София като началник на отдел Външноикономически отношения на Европейския съюз. От ноември 2008 г. вече е пълномощен министър и заместник-посланик във Вашингтон.

След като ГЕРБ печелят изборите през 2009 г., късметът на Стойчев проработва. В началото на декември 2009 г. първият външен министър в кабинета "Борисов" Румяна Желева върна предсрочно от Вашингтон посланик Лъчезар Петков заради изборни бюлетини от няколко избирателни секции в Щатите, които се озовали на бунището. През септември същата година на тежко посещение в САЩ са елитът ни за правосъдие и вътрешен ред - вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, правосъдният министър Маргарита Петкова, главният прокурор Борис Велчев, шефът на ДАНС Цветлин Йовчев и шефът на ГДБОП Станимир Флоров. Те са придружавани от Стойчев. Без официално да е отзован Петков, Желева започна официалното си посещение в края на ноември в САЩ, придружавана пак от Тихомир Стойчев, който вече става временно управляващ посолството и присъства на срещите й, включително с държавния секретар Хилъри Клинтън. От 4 януари 2010 г. Стойчев официално е Charge d’Affaires според дипломатическите списъци на държавния департамент. От август същата година посланик във Вашингтон за втори път е изпратена Елена Поптодорова. Още тогава Външно сондира в САЩ дали биха приели Стойчев за посланик. Отговорът е, че предпочитат "политически изявена фигура" и за това за втори път заминава Поптодорова. Стойчев се амбицира и успява да се уреди за секретар по външната политика на президента на България, на който пост е назначен на 1 февруари 2012 г., за да си "направи" политическа биография.

До назначаването на Стойчев за помощник на Росен Плевнелиев името му не бе известно извън дипломатическите среди. То обаче излезе наяве при раздаването на картите за създаването на служебния кабинет през миналата година, когато той беше един от обсъжданите кандидати за външен министър. В крайна сметка служебен външен министър стана Даниел Митов, останал на поста и във втория кабинет “Борисов”.

Процедурата по избор на посланик у нас е прозрачна само в последната й фаза, след като Министерският съвет реши кого да предложи на президента. Тогава разбира и обществеността. Предложенията до правителството се правят от министъра на външните работи. Преди да се стигне до там обаче, добрите дипломати вече са сондирали нагласите в приемащата държава. Този предшестващ окончателното решение етап представлява жестока битка както между дипломатите мераклии за посланици, така и между лобитата и партиите, стоящи зад тях. Предвид настоящите коалиционни отношения в правителството и в парламента можем да предположим, че борбата за мястото в САЩ е била особено жестока, тъй като то е най-желаното и може би най-важното сред дипломатическите ни мисии. Според източници на “Труд” в тези взаимоотношения самият Тихомир Стойчев се проявява като всичко друго, но не и като „тих дипломат“. 

Разбира се, късметът му да е на точното място в точното време също е проработил, ако се вярва на слуховете за това кои са били другите обсъждани имена. А те са бившият външен министър и настоящ специален представител на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун за Ирак Николай Младенов и посланикът ни в Лондон Константин Димитров. Мандатът на Димитров изтича напролет и коалиционните партньори на ГЕРБ от Реформаторския блок са искали да пратят на мястото му в Лондон бившия син депутат Асен Агов. Засега обаче това са само слухове. Каквото по същество е и изпращането на Тихомир Стойчев във Вашингтон, докато не се чуе тежката дума на премиера Борисов и не последва президентски указ за назначение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи