Осъдени за иманярство пледират невинност, търсели метеорити

Трима разградчани, осъдени за иманярство, искат оневиняване, тъй като не търсели артефакти и самородно злато, а метеорити.

Това съобщи на страницата си в социална мрежа Съдебната палата във Варна.

Мъжете, които са с условни присъди от Окръжния съд в Разград, жалят решението пред Апелативиня съд във Варна.

Те са пратени на съд, след като били засечени през октомври миналата година с металотърсачи да обикалят нива в землището на силистренското село Попина. За беда били забелязани от служители на Гранична полиция, които проследили действията им, тъй като в района често имало иманяри. При проверка от тримата мъже от Разград били иззети 16 находки, припомнят от пресслужбата. Експертиза установила по-късно, че само една от тях (част от кръст) може да бъде отнесена към Средновековието (X-XII век), но без да има културно-историческа стойност и да бъде национално богатство.

На първа инстанция мъжете били осъдени на по 1 год. лишаване от свобода с 3 год. изпитателен срок и глоба от по 5000 лв. Те са били признати за виновни, че са нарушили закона, като търсили артефакти, въоръжени с технически средства, които не били регистрирани.

Осъдените пледирали, че членуват в Българска асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити (БАТСЗМ) и са били в района с тази цел, а не за иманярство. Тримата настояват за пълното им оневиняване. Според държавното обвинение присъдата е справедлива, гласи съобщението. Варненският апелативен съд ще се произнесе по жалбата в законовия срок.

Археолозите припомнят, че Североизточна България е била център на Първото българско царство, а в съседство на района, където са хванати мъжете, е имало крепост от този период, гласи още съобщението.

Коментари

Задължително поле