Арестуваха дъщерята на Цар Киро с 2 кг хероин

Община Велико Търново превърна с 820 000 лева изоставена сграда в комплекс за социални услуги Кризисният център ще приютява жертви на домашно насилие

Показват „Златното евангелие“ от Омуртаг в музей „Етър“ в Габрово Светинята ще бъде представена на Националния празник - 3 март

Общо 52 души са ранени при атаката в Хесен, 18 са деца

Заловиха грабител, нападнал жена

Деми Ловато се показа без грим (СНИМКА)

Директорката на Басейнова дирекция-Пловдив е обвинена за безстопанственост

Двама сърби са заразени с коронавирус

Wizz Air няма да отменя полети до Италия, от Ryanair все още няма официална позиция

Десетки автовози пътуват всяка седмица до огнището на коронавируса в Северна Италия

Пълни автобуси от Милано продължават да пристигат у нас

Нено Димов остава в ареста

Николета Лозанова към Филип Плейн: Благодаря ти за невероятната нощ

Гърция взема мерки срещу коронавируса, изтегля гражданите си от Италия

Появи се Ябълковият човек

Германия в отговор на Бенямин Нетаняху: Причината за Холокоста е изцяло наша

„Ние знаем, че причината за това престъпление срещу човечеството е изцяло наша” – с тази позиция по отношение на Холокоста се наложи да излезе германското правителство заради твърдение на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че палестински духовен лидер е убедил Адолф Хитлер да извърши геноцида над евреите.

Непосредствено преди визитата си в Берлин тази седмица, в реч пред Световната ционистка организация в Ерусалим Нетаняху описа среща между Хитлер и Амин ал-Хусейни от ноември 1941 г. Той заяви, че по това време Хитлер не е искал да унищожи евреите, а единствено е целял да ги изгони от Европа.

По думите на израелския премиер, ал-Хусейни е подтикнал Хитлер като му казал: „След като ги изгониш, те ще дойдат при мен. Аз какво да ги правя?”. Духовникът призовал: „Изгори ги”.

По време на обща пресконференция, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия се придържа към отговорността си за Холокоста, съобщават местните медии.

По-рано същия ден нейният говорител Щефан Сайберт заяви, че геноцидът срещу евреите е „основно” германско престъпление. „Говорейки от името на германското правителство, аз мога да заявя, че всички германци знаят много точно историята на расовия фанатизъм на националсоциализма, който е бил причина за много убийства и довежда до провеждането на Холокоста”, каза Сайберт пред журналисти в Берлин.

„Има причина да преподаваме геноцида срещу евреите в училище – и тя е, че никога не бива да го забравяме. Не виждам никаква причина да променяме възгледите си върху тази част от историята. Ние знаем, че причината за това престъпление срещу човечеството е изцяло наша”, заяви Сайберт.

Премиерът на Израел намира за абсурдно да се твърди, че с изказването си, той се е опитал да оневини Хитлер. Според Нетаняху обаче „е също толкова абсурдно да игнорираме ролята, изиграна от мюфтията, който е военнопрестъпник”.

Известният германски коментатор Алан Познер написа във вестник „Ди Велт”, че германците са свикнали всякакви хора да интерпретират историята им, но е било шокиращо да чуят еврейски лидер да се опитва да омаловажи ролята на Хитлер в Холокоста.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.