Учени предсказват ще умре ли здрав човек от пневмония през следващите 14 години

Американски учени представиха обикновен анализ на кръв, който дава възможност да се разбере дали здрав човек ще умре от пневмония или други остри инфекциозни заболявания през следващите 14 години, съобщава списание „Cell Systems”. (Виж статията тук)

След като са изследвали 10 хиляди доброволци, изследователите са изолирали причинител на възпалителните процеси във вид на биомаркера GlycA. По всяка вероятност високото ниво на GlycA в кръвта е следствие от слабо протичаща инфекция или аномално активни имунни реакции. Свързаните с този биомаркер възпалителни процеси правят човека по-уязвим към опасни инфекции.

Сред на пръв поглед здрави индивиди повишеното ниво на GlycA (който се запазва в течение на много години) се свързва с много възпалителни цитокини, а също така и с експресията на гените, сочеща повишена активност на нейтрофилите (вид левкоцити). Освен това анализът на болничните изследвания и доказателствата за смъртта показват, че повишения GlycA засилва риска от тежки инфекции и най-вече от пневмония и заразяване на кръвта.

Засега учените не са наясно как да различат повишеното ниво на биомаркера заради хронична микробна инфекция от погрешната реакция на имунната система на човека.

„Предстои ни много работа, за да разберем дали по някакъв начин рискът може да бъде намален. Лично аз не бих искал да зная, че имам повишен риск да се разболея или да умра заради биомаркера GlycA, ако лекарите не могат да направят нищо с това”, заявява съавторът на статията Йоханес Кетунен от Университета „Оулу”.

През 2015 г. колектив от шведски учени разработи петминутен онлайн тест, който според тях дава възможност адекватно да се прецени вероятността човек да умре през близките пет години сред мъже и жени на възраст между 40 и 70 години. Тестът се състои от 13 въпроса за мъже и 11 за жени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве