Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов подава в петък документи за регистрация в съда

Трима търговци на млечни продукти на съд за данъчни измами, ощетили бюджета с близо 1,2 млн. лв.

Самоуби се бивш шеф на ВиК „Йовковци“ във Велико Търново Никола Русев бе подсъдим за безстопанственост за над 800 000 лева

БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Доклад на ЕК: България постига важен напредък в укрепването на финансовия сектор Структурни реформи и допълнителни инвестиции са необходими за повишаване на производителността, съветват от Брюксел

Взеха проба за коронавирус на ученик от Хасково след завръщане от лагер

Засякоха мъртво пиян шофьор без книжка

Паника във Видин заради коронавируса, искат спешно заседание на общинския съвет

България и Гърция засилват сътрудничеството в транспорта, туризма и инвестициите

Започнаха текущи ремонти на основни булеварди в София

Проверяват за коронавирус трима шуменци, върнали се от Италия Двама се почувствали зле, издириха и трета жена

Варна с нов районен прокурор

Апаши съсипаха овощна градина, накълцаха дръвчетата

Борисов: Урсула фон дер Лайен ми изпрати СМС да поздрави България за макроикономическата стабилност

ЕС призова за координиран отговор на епидемията от коронавирус

Учени предсказват ще умре ли здрав човек от пневмония през следващите 14 години

Американски учени представиха обикновен анализ на кръв, който дава възможност да се разбере дали здрав човек ще умре от пневмония или други остри инфекциозни заболявания през следващите 14 години, съобщава списание „Cell Systems”. (Виж статията тук)

След като са изследвали 10 хиляди доброволци, изследователите са изолирали причинител на възпалителните процеси във вид на биомаркера GlycA. По всяка вероятност високото ниво на GlycA в кръвта е следствие от слабо протичаща инфекция или аномално активни имунни реакции. Свързаните с този биомаркер възпалителни процеси правят човека по-уязвим към опасни инфекции.

Сред на пръв поглед здрави индивиди повишеното ниво на GlycA (който се запазва в течение на много години) се свързва с много възпалителни цитокини, а също така и с експресията на гените, сочеща повишена активност на нейтрофилите (вид левкоцити). Освен това анализът на болничните изследвания и доказателствата за смъртта показват, че повишения GlycA засилва риска от тежки инфекции и най-вече от пневмония и заразяване на кръвта.

Засега учените не са наясно как да различат повишеното ниво на биомаркера заради хронична микробна инфекция от погрешната реакция на имунната система на човека.

„Предстои ни много работа, за да разберем дали по някакъв начин рискът може да бъде намален. Лично аз не бих искал да зная, че имам повишен риск да се разболея или да умра заради биомаркера GlycA, ако лекарите не могат да направят нищо с това”, заявява съавторът на статията Йоханес Кетунен от Университета „Оулу”.

През 2015 г. колектив от шведски учени разработи петминутен онлайн тест, който според тях дава възможност адекватно да се прецени вероятността човек да умре през близките пет години сред мъже и жени на възраст между 40 и 70 години. Тестът се състои от 13 въпроса за мъже и 11 за жени.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.