Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Шефът на СЗО: Трябват бързи действия за спиране на епидемията от коронавируса

Министър Аврамова: Всички, които се почувстваха засегати, са карали извън закона без винетки

Образуваха наказателно дело срещу Явор Бахаров

€ 777 млн. евтини заеми за бизнеса

Финансовият ресурс ще бъде достъпен от началото на 2016 г.

Финансистът Валери Белчев ще управлява Фонда на фондовете

Схемите за т.нар. финансов инженеринг, по които ще се осигуряват гаранции и евтини кредити по четири от новите европрограми, ще стартират от 2016 г. Това съобщиха вчера вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов при представяне на управата на новото държавно дружество “Фонд мениджър на финансовите инструменти в България”. То придоби известност като т.нар. Фонд на фондовете и ще ръководи схемите за евтини европари по всички европрограми.

В сравнение с предишния програмен период средствата за финансов инженеринг се удвояват – от 380 млн. евро. на 777 млн. евро, посочи финансовият зам.-министър Карина Караиванова.

От общата сума 253,8 млн. евро ще отидат за “Региони в растеж”, за ОП “Иновации и конкурентоспособност” са 355 млн. евро, за ОП “Околна среда” – 148,4 млн. евро, а за ОП “Развитие на човешките ресурси”- 20 млн. евро. В сумата за “Конкурентоспособност” се включва и новата програма за малки и средни фирми с ресурс 102 млн. евро.

Фондът на фондовете ще се ръководи от финансиста Валери Белчев. Заместник му е Иван Даков, а член на УС, заедно с тях – Мартин Дановски УС. Ще има и надзорен съвет от 7 души. Фондът на фондовете започва с капитал от 800 000 лв. и с 20-30 служители.

С КРАЧКА НАЗАД

Земеделието закъснява с включването в схемата

“Все още нямаме информация какви средства за финансов инженеринг ще задели министерството на земеделието”, каза финансовият зам.-министър Карина Караиванова. Оказа се, че ведомството на Десислава Танева все още не е направило предварителна оценка от какви финансови инструменти имат нужда фермерите по новата Програма за развитие на селските райони. Едва след като това се случи, ще се фиксира сумата и търговските банки, през които ще се прилага.

През изтичащия програмен период 2007-2013 г. агроведомството прилагаше гаранционна схема за финансов инженеринг за общо 100 млн. евро. От тях бяха усвоени едва 10%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.