€ 777 млн. евтини заеми за бизнеса

Финансовият ресурс ще бъде достъпен от началото на 2016 г.

Финансистът Валери Белчев ще управлява Фонда на фондовете

Схемите за т.нар. финансов инженеринг, по които ще се осигуряват гаранции и евтини кредити по четири от новите европрограми, ще стартират от 2016 г. Това съобщиха вчера вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов при представяне на управата на новото държавно дружество “Фонд мениджър на финансовите инструменти в България”. То придоби известност като т.нар. Фонд на фондовете и ще ръководи схемите за евтини европари по всички европрограми.

В сравнение с предишния програмен период средствата за финансов инженеринг се удвояват - от 380 млн. евро. на 777 млн. евро, посочи финансовият зам.-министър Карина Караиванова.

От общата сума 253,8 млн. евро ще отидат за “Региони в растеж”, за ОП “Иновации и конкурентоспособност” са 355 млн. евро, за ОП “Околна среда” - 148,4 млн. евро, а за ОП “Развитие на човешките ресурси”- 20 млн. евро. В сумата за “Конкурентоспособност” се включва и новата програма за малки и средни фирми с ресурс 102 млн. евро.

Фондът на фондовете ще се ръководи от финансиста Валери Белчев. Заместник му е Иван Даков, а член на УС, заедно с тях - Мартин Дановски УС. Ще има и надзорен съвет от 7 души. Фондът на фондовете започва с капитал от 800 000 лв. и с 20-30 служители.

С КРАЧКА НАЗАД

Земеделието закъснява с включването в схемата

“Все още нямаме информация какви средства за финансов инженеринг ще задели министерството на земеделието”, каза финансовият зам.-министър Карина Караиванова. Оказа се, че ведомството на Десислава Танева все още не е направило предварителна оценка от какви финансови инструменти имат нужда фермерите по новата Програма за развитие на селските райони. Едва след като това се случи, ще се фиксира сумата и търговските банки, през които ще се прилага.

През изтичащия програмен период 2007-2013 г. агроведомството прилагаше гаранционна схема за финансов инженеринг за общо 100 млн. евро. От тях бяха усвоени едва 10%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес