Началникът на планинските спасители: Индивидуалната лавинна екипировка навлиза все повече у нас

Започва Великият пост

Лишени от свобода превзеха затвор в Рио де Жанейро

Надраскаха със свастики полското посолство в Израел

Саудитките вече имат право на собствен бизнес

Британски кметове на посещение в Брюксел, искат разговори за Брекзит

Сирийската армия влиза в Арфин Кюрдите искали от Дамаск противовъздушна отбрана срещу Турция

Виктор Орбан обяви Унгария за “последния бастион срещу ислямизацията в Европа”

Ще вали почти в цялата страна

Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

€ 777 млн. евтини заеми за бизнеса

Финансовият ресурс ще бъде достъпен от началото на 2016 г.

Финансистът Валери Белчев ще управлява Фонда на фондовете

Схемите за т.нар. финансов инженеринг, по които ще се осигуряват гаранции и евтини кредити по четири от новите европрограми, ще стартират от 2016 г. Това съобщиха вчера вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов при представяне на управата на новото държавно дружество “Фонд мениджър на финансовите инструменти в България”. То придоби известност като т.нар. Фонд на фондовете и ще ръководи схемите за евтини европари по всички европрограми.

В сравнение с предишния програмен период средствата за финансов инженеринг се удвояват – от 380 млн. евро. на 777 млн. евро, посочи финансовият зам.-министър Карина Караиванова.

От общата сума 253,8 млн. евро ще отидат за “Региони в растеж”, за ОП “Иновации и конкурентоспособност” са 355 млн. евро, за ОП “Околна среда” – 148,4 млн. евро, а за ОП “Развитие на човешките ресурси”- 20 млн. евро. В сумата за “Конкурентоспособност” се включва и новата програма за малки и средни фирми с ресурс 102 млн. евро.

Фондът на фондовете ще се ръководи от финансиста Валери Белчев. Заместник му е Иван Даков, а член на УС, заедно с тях – Мартин Дановски УС. Ще има и надзорен съвет от 7 души. Фондът на фондовете започва с капитал от 800 000 лв. и с 20-30 служители.

С КРАЧКА НАЗАД

Земеделието закъснява с включването в схемата

“Все още нямаме информация какви средства за финансов инженеринг ще задели министерството на земеделието”, каза финансовият зам.-министър Карина Караиванова. Оказа се, че ведомството на Десислава Танева все още не е направило предварителна оценка от какви финансови инструменти имат нужда фермерите по новата Програма за развитие на селските райони. Едва след като това се случи, ще се фиксира сумата и търговските банки, през които ще се прилага.

През изтичащия програмен период 2007-2013 г. агроведомството прилагаше гаранционна схема за финансов инженеринг за общо 100 млн. евро. От тях бяха усвоени едва 10%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.