Кметове връщат 13 млн. лв. на хазната

Заради неизпълнени проекти по агропрограмата

До момента по програмата са загубени 300 млн. лв.

Парите обаче са използвани от общините за разплащане с изпълнители

Български общини ще трябва да върнат на хазната общо 13 млн. лв. взети аванси по проекти от Програмата за развитие на селските райони, които не са изпълнили до крайния срок - 15 октомври тази година. Това съобщи пред “Труд” аграрният министър Десислава Танева.

“Това е изключителен успех, ние имахме 1368 проекта за 1,873 млрд. лева и се оказа, че само по 7 не са подадени заявки за плащания и сега тези кметства трябва да върнат 13 млн. лв. авансово финансиране”, уточни Танева.

Авансите бяха 50% от стойността на проекта и се получаваха веднага след одобрението на инвестицията.

Министърът посочи още, че по оперативни данни към 15 октомври не са подадени заявки за плащания за 87 млн. лева от общини.

"Това обаче не са загубени пари, защото бюджетът на програмата бе значително наддоговорен. Така че тези 87 млн. лв. ще се окажат в наддоговорената част и вероятно няма да има загуби”, каза Танева.

“Наказанието ще се оказва двойно за общините, незавършили проектите. Те са взели аванси, с тях са се разплатили към изпълнителите на проектите. Така че платеното ще остане за тяхна сметка, защото ще трябва да връщат пари.

Тепърва ще трябва да търсим изход от ситуацията, но няма опция да не се върнат тези пари”, коментира пред “Труд” Гинка Чавдарова, шеф на Националното сдружение на общините.

Към септември по програмата за селските райони са разплатени 80,48% от парите по данни на правителствения портал eufunds.bg. Танева посочи, че очаква да усвои до края на годината 98% от програмата.

Досега окончателно загубените средства са общо 300 млн. лв. В края на 2011 г. загубата бе 38 889 475 евро. Година по-късно - още 51 099 532 евро. В края на 2013 г. изгоряха 740 825 евро, а в края на 2014 г. - 50 млн. евро.

Отделно ЕК стартира 4 процедури за налагане на общо 248 млн. евро глоби на страната ни по тази програма. След обжалване санкциите бяха намалени до 120 млн. евро. Останаха да се оспорват глоби за двойно субсидирани проекти за фотоволтаици и за аванси на общини, при които сумите са надхвърлили 50% от стойността на проекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес