Хиршер и Вон на прага на нови рекорди

Марсел Хиршер и Линдзи Вон са на прага на исторически рекорди в ските през новия сезон. С двата гигантски слалома в събота и неделя започва надпреварата на алпийците за Световната купа. И по вече десетилетна традиция белият керван потегля отново от глетчера над австрийския курорт Зьолден.

Хиршер има 4 поредни победи в крайното класиране на Световната купа. Нов триумф в края на сезон 2015/2016 ще изравни австриеца на върха с Марк Жирардели (Люксембург), който е бил пет пъти пръв в генералното класиране, но с прекъсване. Докато Марсел има шанс да закръгли триумфите си на пет поредни.

По другите най-авторитетни показатели в статистиката на Световната купа за всички времена Хиршер изостава сериозно със своите 31 победи (осми) и 72 подиума (девети). Тук лидер е Ингемар Стенмарк (86 триумфа и 155 подиума). Легендарният швед обаче има „само” три крайни победи в генералното класиране, защото регламентът на практика тогава бе правен срещу него, защото не се състезаваше в спускането.

Вон със своите 4 големи Световни купи има още да догонва великата Анемари Прьол-Мозер, която е с 6. Американката вече изпревари австрийката по победи - 67 срещу 62, а с първото си качване на подиума през новия сезон ще излезе пред Прьол-Мозер. Сега и двете са с по 113 класирания сред първите три.

В събота в Зьолден ще стартира Мария Киркова, а в неделя - Алберт Попов. За първи път от 15 години българските ски имат представители в двата пола в състезанието, което дава старт на сезона.

Банско с нов шанс за Световна купа

Шансовете на Банско да приеме старт за Световната купа през 2017 г. се увеличават, съобщи Джанфранко Каспер, президентът на ФИС. Дати за задължителните стартове от Световната купа във всички дисциплини за бъдещия домакин на ледените игри в Пьончанг са запазени и през 2017-а. И по-ранният тест на корейците означава, че за някои от освободените уикенди в календара на Световната купа вече кандидатства Банско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт