Откажете цигарите с иглотерапия

Фини игли се поставят под кожата и облекчават пациенти с плексит, нервни възпаления, дископатия, ишиас. И какво ли още не. „Защото акупунктурата е най-доброто обезболяващо“, показват данни от доклад на Световната здравна организация, посветен на изучаване на ползите от древната терапия.

В САЩ често използват акупунктурата при пациенти, които не могат да понесат силни обезболяващи. Един от най-големите й плюсове е, че не е токсична, за разлика от морфина.

Акупунктурата е един от 5-те клона на китайската медицина. В България тя се нарича иглотерапия и съществува повече от 50 години. „Магията й“ е в забождането на малки игли в специфични точки по тялото. Терапията е

изградена върху

философията на древни

китайски учители

според които човешкото тяло е обвито от 14 канала (меридиана), по които тече енергия. Те са свързани с вътрешните органи и повечето от тях носят името на органа, за който отговарят - меридиан на стомаха, на черния дроб, на бъбреците и т.н.

Иглите се подреждат по акупунктурни точки и блокират болката. Има 1461 акупунктурни точки, които са разпределени по протежение на меридианите, заедно с други „екстра точки“ и „нови точки“, които не са асоциирани с определен меридиан. Само по хода на меридиана на пикочния мехур се намират 67 от тези точки, от едната страна на тялото.

Ефектът от иглите може да бъде различен - обезболяващ, успокояващ, тонизиращ или балансиращ. „Хора с всякакви болежки идват при мен, но на тези, които са с най-тежките заболявания, не мога да помогна. Като болните от рак в краен стадий. При тях можем само да намалим болката“, обясни пред „Труд“ д-р Дончо Лисийски. Той е завършил медицина и е член на Българското дружество по традиционна китайска медицина.

Иглотерапията започва с пулсова и коремна диагностика. Първо се измерва пулсът, намират се топлите и студените части от тялото, преглежда се езикът и се установява откъде идва проблемът на пациента. "Болният може да казва, че го боли черният дроб, но причината да не е там, а да идва от друго място. Често се случва така, защото всички органи са свързани", обясни лечителят. След това се преценява къде да се поставят иглите.

Съществуват

много методи за

избор на точки

(в които се бодат фините игли) като такива на местно действащи и на такива с отдалечено въздействие, контралатерално, предимно от вътрешната или от външната страна на крайниците, по гърба или по корема.

Д-р Лисийски разказа за свой пациент, който имал проблем с бъбреците и ходил на иглотерапия при него, за да облекчи болките си. Едновременно с това мъжът обикалял и различни болници, за да разбере какъв точно е проблемът. След ядрено-магнитен резонанс, много изследвания и скенери, лекарите установили, че единият му бъбрек е станал почти на „пихтия“ и се налага операция. Една вечер мъжът получил бъбречна криза и докато чакал за помощ, си спомнил за упражнения, които д-р Лисийски му препоръчал. Започнал да ги прави и 10-15 минути по-късно болката намаляла. Той продължил с упражненията и през следващите дни и седмици. Няколко месеца по-късно мъжът отишъл на преглед, където му съобщили, че вече няма нужда от операция. „Разбира се, той беше много редовен на иглотерапиите. Освен това вкъщи се занимаваше сам с различни техники, които му бях дал за работа вкъщи", обясни докторът.

При общо неразположение, причинено от химиотерапия, ефектите на акупунктурата надвишават тези на лекарствата на традиционната медицина, сочат данните от анализа на СЗО. Аналогично е

действието на

терапията при

наркомани

32-ма наркозависими били подложени на тестови лечения. Те били разделени в четири групи - пациентите в първите две групи приемали традиционни лекарства, други - били подложени на иглотерапии, а на четвъртите давали плацебо препарат (т.е. „празни хапчета“, които не съдържат лечебни вещества, но пациентите мислят, че ги лекуват).

Оказва се, че в последните 2 седмици от 8-седмичния тест нивата на абстиненция били най-високи при зависимите, на които била прилагана акупунктура - точно 44%. За сравнение - 26% и 15% са измерените нива на абстиненция при лечението с двата различни медицински препарата, а едва 13% при третиране с плацебо.

Терапията действа и за отказване от цигарите - 72% от тестова група страстни пушачи изпитали отвращение от вкуса и мириса на тютюна след поредица иглотерапии. А 15% от тях дори се чувствали замаяни, щом палели цигара.

Голяма част от лекарите, които практикуват традиционна медицина, са скептично настроени към иглотерапията и нейните ефекти. Някои пациенти - също. „3 от 10 души не вярват, че иглите може да им помогнат. След първата терапия обаче се убеждават, че ефект има", каза д-р Лисийски. Според него акупунктурата и нагряването с мокса (пури от див пелин и други билки) трябва да бъде съчетана и с останалите 4 клона от китайската медицина - правилно хранене, билки, чигун и масаж, за да бъде лечението пълноценно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве