Хирург спасява пациенти от рак по примера на Анджелина Джоли

„У нас няма практика за генетично тестване на пациенти, наследствено предразположени към онкологични заболявания“, каза д-р Свилен Маслянков

Хирургът д-р Свилен Маслянков, който е родом от Велико Търново, спасява пациенти, застрашени да се разболеят от рак, по примера на Анджелина Джоли. Световноизвестната актриса се подложи на превантивно отстраняване на двете си гърди и яйчници заради висок риск да бъде покосена от тежката болест.

Нашият медик, който практикува в Александровска болница в София, е извършил подобни операции на българи, генетично предразположени към злокачествени образувания на дебелото черво. С пълното отстраняване на застрашения орган от стомашно-чревния тракт пациентите водят пълноценен живот. По-различното при тези хора е, че се налага да се хранят по-обилно, защото по-бързо се губи течната съставка на храната.

Преди 5 г. д-р Свилен Маслянков оперирал 44-годишна българка, която в момента живее във Виена. „Отстранено бе дебелото й черво заради генетична обремененост. Наскоро получих писмо от нея, в което казва, че се чувства добре и същата операция предстои и на 25-годишния й син“, разказа пред „Труд“ д-р Маслянков, който е бил на стажове в чужбина при светила от цял свят. Обучавал се е в известни клиники в Испания, Англия, Гърция, Холандия.

Само преди около 3 месеца великотърновецът направил същата интервенция на млада жена, която имала злокачествени тумори на 3-4 места по дебелото черво. „В България обаче за съжаление няма практика за генетично тестване на пациенти, предразположени към онкологични заболявания поради наследствена обремененост", коментира хирургът. Като профилактика срещу появата на злокачествени образувания в стомашно-чревният тракт той препоръчва балансирано хранене, а на трапезата да присъстват предимно риба, зеленчуци, пълнозърнест хляб. Напоследък в научните среди се коментира и благотворната употреба на селен и аспирин в малки дози, както и нестероидни противовъзпалителни средства.

Наскоро хирургът издаде специализираната си книга „Карцином на ректума“, която представя съвременни аспекти по темата. „Повече от десет години се занимавам научно в този проблем. „Гръбнакът“ на книгата е дисертацията, която направих. Използвал съм и други мои публикации, както и опит по темата на колеги“, разказа д-р Маслянков. Помагалото не е предназначено само за хирурзи. От него могат да се възползват и лекари от други специалности, тъй като профилактиката, диагностиката и лечението на това онкологично заболяване са интердисциплинарни.

В авторския колектив на книгата "Карцином на ректума" освен д-р Маслянков са и утвърдени специалисти като проф. д-р Здравка Валерианова, доц. д-р Иванка Димова, ст.д-р Димитър Пенчев, проф. д-р Георги Тодоров, д-р Дочка Цонева, д-р Спартак Вълев, доц. д-р Иглика Михайлова. Рецензенти на изданието са професорите Валентин Димитров, Никола Владов, Любомир Ковачев, Иво Кременски.

Професионалният интерес на д-р Маслянков към колопроктологичната хирургия дава резултат в повече от 60 научни публикации и презентации основно по тази тема. Има отпечатани материали в множество престижни български и чуждестранни издания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве