Как шуменски курсант стана шампион по канадска борба

Християн Маринов е с най-силната десница в света

Бъдещият офицер е първенец сред младежите

Бъдещ офицер, курсант от Военния факултет по артилерия и противовъздушна отбрана в Шумен, извоюва световно признание - златен медал, заради изключително силната си и технична дясна ръка. Младши сержант Християн Маринов (20 г.) със сигурност е най-силният човек под пагон у нас. След световното първенство по канадска борба в Малайзия (26 септември - 2 октомври) вече е и с призната златна десница сред младежите до 85 кг.

Християн нямал съперник в своята категорията. Реализирал шест победи срещу противници от различни държави и завършил първи, като последно надвил грузинеца Елчин Бинатов. Шуменският възпитаник със самочувствие твърди, че можел да надбори дори мъжете от всички категории. На приятелски двубой "тръшнал" 100-килограмов руснак и още няколко мераклии да се пробват срещу него.

С лявата си ръка в Малайзия Християн извоювал и сребро за България. Признава, че за трети път в спортната си кариера пада от руснака Марат Айбазов. "Бих го с дясна ръка, но с лява успя той. Допуснах грешка, следващия път победител ще бъда аз", зарича се курсантът.

За състезанието Християн се подготвял в стая, която му отделили в шуменското военно училище. Учебната година за второкурсника стартирала през август. Младежът е от Силистра, а ръководството на училището му позволило да внесе личната си маса с 40-килограмови тежести, която сам е пригодил за тренировки. "Сигурно никой не е вярвал, че един курсант, тренирал в стаичка, може да направи подобно нещо. Другите състезатели имат отбори, професионални зали, треньори...", разказва Християн. Много е благодарен на декана на факултета доц. Сашо Евлогиев, че повярвал в него.

Освен личната стая Християн имал на разположение фитнеса и басейна в училището. Благодарен е и на колегата си младши сержант Ганчо Шаламанов, който ставал в ранни зори, за да му партнира всеки ден в тренировките.

Християн сам си е диктатор и държи на занятията три пъти дневно - в 6, 14,30 и 19 часа. Упражненията продължават "до последни сили, до капване". Много важно е между тях да има по 2 часа възстановителен сън и още осем часа вечер, категоричен е спортистът под пагон. Към това се добавя и правилното хранене. В дневното му меню задължително има 600 грама пилешко и поне 5 литра вода. Въглехидрати си набавя с кафяв ориз и леща, хапва и овесени трици. Сутрин си позволява 6 - 7 яйчени белтъка. Правилната комбинация от храна, сън и тренировки е ключът към големи резултати, без ползване на вредни химически добавки. Курсантът го казва от опит и обяснява, че две седмици преди важното състезание добил страшна сила.

Лаиците в този спорт се интересуват и от обиколката на бицепса. При Християн тя е 44 см, но не това е важно, махва с ръка той: "Има хора с малък мускул и силна ръка".

Шуменското момче от Силистра не винаги е било в такава форма. Като ученик в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" го поступвали не само момчета, но и едно-две яки момичета. "Не ядях, бях слаб, наистина храната прави борбата", казва Християн. И не само - важна е и психологическата нагласа да побеждаваш. Точно спортната злоба в битките по канадска борба, които продължават секунди, е решаваща. Надмогвал е и травми, и затова е убеден, че "колкото и да те спъва съдбата, тя просто иска да види дали ще се пречупиш докрай, ще паднеш и ще си останеш долу, или ще стиснеш зъби и ще се изправиш срещу проблемите по-силен от всякога".

За младия победител много важна е и хармонията със себе си и най-близките. "Хубавите емоции ме настройват положително, никой ядосан човек не е сполучил, защото губи разумното мислене, а това е много техничен спорт, който изисква разсъдък", обяснява военният.

За последните три години Християн е извоювал 35 медала от национални и европейски състезания и три световни надпревари. Повечето от отличията са златни. Победата в Малайзия е сбъднатата му мечта. Догодина София ще бъде домакин на световното първенство по канадска борба и курсантът е категоричен, че ще защити титлата си.

Но и най-силният има своя слабост, а при Християн това е една животинка. Знае, че ще го разберат само хора, които са се радвали на обичта на домашен любимец. Невероятно, но всичките си успехи досега той посвещава на котката Жана. Тя била част от семейството им 11 години до появата на смъртоносен рак. От следващата година Християн ще се състезава при мъжете, а там медалите носят и парични премии. Затова е категоричен, че ако съдбата го дари с победи, той ще дарява средствата за деца с онкологични заболявания. Надява се, че така ще провокира благотворителността и на други хора, защото наистина си струва "човечеството да спечели войната с тази болест".

Противно на желанието на хиляди свои връстници да избягнат казармата, Християн по свое желание кандидатствал в Националния военен университет, където дисциплината е издигната в култ. След четири години обучение ще бъде лейтенант-инженер. Освен че може да работи във формированията по противовъздушна отбрана, придобива и гражданска специалност инженер по комуникациите. Отсега казва, че предпочита да остане в редовете на Българската армия. "Казарма "да", но без извращения, които оставят психотравми. Приветствам курсовете по начална военна подготовка", отсича курсантът.

Когато преди повече от година кандидатствал, трябвало да избира между школата в Симеоново и военния университет. Датите за изпитите съвпаднали и това решило дилемата. Приели го с оценки по български 5,51 и 4,50 по история. Издържал изпита по английски, по физическа подготовка и психотеста.

Сега времето му е разделено на три части: лекции, тренировки и сън. Не е книгоман, по-скоро е киноман. Обича фантастика и екшъни с мисъл. Когато има време, пише рецензии за филми, за да ориентира потребителите в лавината от продукции.

Никога не му се е налагало да използва физическата си сила за решаване на спорове. Вярва, че думите имат по-голямо въздействие. Канадската борба му е в кръвта и иска да се състезава дълго - като иконата на канадската борба американеца Джон Брезенк (51 г.), който е 26-кратен световен шампион.

След последното състезание шампионът е истински щастлив, поздравленията валят, а приятелите му във фейсбук набъбнали с 300 и надхвърлят 2200. Чувства се още по-мотивиран да побеждава заради вложените усилия, многото хора, които му вярват, и перспективата да показва и сила, и знания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини