Защо корупцията се хили

Докато не приложим поне една от презумпциите на румънската чистка, борбата с подкупа ще предизвиква само смях

Ротация на чиновниците

Центърът за превенция и противодействия на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП) към Министерския съвет, наследник на БОРКОР, ще предложи на вицепремиерите Румяна Бъчварова и Меглена Кунева пакет от антикорупционни мерки. Една от тях е служителите в администрацията, които най-често работят с обществени средства, да бъдат местени от отдел в отдел и от министерство в министерство.

Продуктивна конструкция за жестока битка с корупцията предложи политически масив – чиновниците от министерствата да се местят периодически в други учреждения. Това, за да се лекуват от пороци в непозната за тях среда. В новата обстановка те няма да разполагат със средствата на старото си поведение. Служителите, свикнали да си пълнят джобчето от собствените си задължения, вече няма да бъркат в портфейла на бизнеса. От тях ще изпопадат всички корупционни бацили. Докато ние, потърпевшите, изпопадаме от смях.

В държавата на големия кикот се появяват невероятно практични идеи за смазване на неприличното чиновническо поведение. Още не сме забравили т.нар. етичен кодекс на държавния служител, който трябваше да избие от главата му всички пъклени планове. Като го обучи на уважение и на морал най-вече. Като го инжектира с благородство към клиента. Като го имунизира срещу подкупа.

В страната на големия кикот ваксина срещу корупцията няма открита. Да се местят чиновници от едно министерство в друго е такава гаранция за победен марш срещу подкупа, каквато е Българският футболен съюз за националния отбор. Голямото ритане не носи точки. Мачът е предварително загубен. Защо?

Защото не се постига дълбинно сондиране в проблема. Стига се до пожелателно говорене. Политическо репчене. До наивизъм, който изобличава авторите си. Борбата с корупцията е държавно дело, продукт на масова обществена воля, на безкомпромисно политическо поведение, а не на случайни авторски конструкти. В държавата на големия кикот вирее вирусът на повсеместната ненаказуемост. Той пълзи от недрата на всенародното усещане за успалата се Темида, неслучайно приспана от лобита, интереси, управленски масиви. Докато в някаква степен държавният механизъм не приложи поне една от презумпциите на румънската чистка, борбата с корупцията ще предизвиква само смях. Прокуратурата така и не желае да обърше върховете - защото тя е зависима от тях, а всичко останало се нарича дискусия за съдебна реформа. Няма кой да вдигне меча. Няма кой предварително да изплаши корупцията. Няма и няма личност, която да възкреси чувството ни за възмездие. Така, оплетена в собствения си лобизъм, разкъсана от интереси и взаимоврътки, Темида, която така и така е сляпа, вкарва в пандиза крадците на кебапчета – сигурно ги разпознава по миризмата. Свако, Батко и Братко хранят Вратко. Дебелите вратове нямат причина да си изпразват трапезите. Корупцията има този навик - да бъде ненаситна. И безименна. Тя предизвиква, тя поглъща. За да си свършат работата, която уж по закон е изпечена, стотици бизнесмени и граждани с институционално предназначение хранят ламята. Тя разболя суверена. Корупционната природа дои икономиката. Без бацилите здравият е болен. Без подкупа - глупак.

Преместването на чиновници от ведомство във ведомство нарушава още един статут. Статутът на експерта. Знайно е, че действат ред сложни административни практики, че законът не успява да обхване онези казуси, които само експертът разпознава. Затова у нас няма експерти - защото не ги отглеждаме. Защото партийните централи ги превърнаха в част от сметката. Така заместник-министър на културата може да се окаже лесотехник, председател на комисия в парламента - стюардеса, а заместник-кмет - производител на калинки. Тъй и тъй се напълнихме с калинки. Така се ражда дългата, мъчителна за икономиката и за справедливостта маша: уволняваме експерта хикс, за да бучнем неексперта игрек. Много важно, че по-скоро разбира от чушкопек, отколкото от производство на полупроводници, но пък е наш човек. Друг е въпросът как от полупроводниците се правят цели проводници.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи