Психологът Росен Йорданов: Между любовта и ревността няма нищо общо

Двама шофьори на ден у нас минават на ток Над 68% ръст на регистрациите на електромобили само за година

Ограничено е движението по пътя Сопот-Карлово заради катастрофа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 януари 2019

СДВР издирва извършители на грабеж и побой

Акция „димяща кола“ в София КАТ глобява с 50 лева, ако автомобилът пуши над нормата

Тунел със система за вентилация и пречистване на въздуха откриха в Хонконг Той е на стойност 4,6 милиарда долара

Християнсоциалният съюз в Германия с нов лидер МВР шефът Хорст Зеехофер се оттегли след 10 г. на поста

Купуваме по-скъпо сирене, масло и мляко Ядем круши от Холандия и Южна Африка, джинджифил - от Перу

Министър Желязков: Поне милиард трябват през следващите години за модернизация на БДЖ

Хипнотизираща меланхолия с Баришников в България Четири биса за великия балетист

Скатов по заледения скат на живота Българинът е първият в света, покорил 8-хилядник като веган, без шерп и кислород

Ген. Константин Попов: Ще имаме нови самолети след 3-4 години

Оставиха в ареста петимата, обвинени за финансиране на тероризъм

Индийското правителство уволни двама директори на Пенджабската национална банка Причината е, че не успели да предотвратят измама за 2 милиарда долара

Третото българско царство: Непознатият блясък

“България в блясък. Владетели, дворци и дейци на Третото българско царство” е луксозно издание, което съдържа ценни, дори непознати фотографии на историческите личности от началото на ХХ век и разкази за личните им истории, които доказват, че фантазията и иронията на реалността са недостижими за който и да било гениален писателски мозък.

Само разгърнете на страниците, описващи документално и без каквито и да било стилистични заврънтулки драматичния живот на Рачо Петров и съпругата му – прочутата красавица Султана, пълен с изневери, подлости и погубвания.

Всички софиянци знаят къде се намира бул. “Фритьоф Нансен”, но малцина помнят, че той е първият застъпник за правото на свободно придвижване и заселване на бежанците от опасни райони и благодарение на неговата дейност като върховен комисар в Обществото на народите са спасени и арменците от Турция, и българите от Западна Тракия, и руснаците, подгонени от Октомврийската революция. Всеки българин е чувал за художника Ярослав Вешин и почти всеки за Грюнангер, архитекта на Двореца, Банята, Богословския факултет и Семинарията, но едва ли някой ги е виждал как изглеждат.

Историята на Третото царство започва с портрет на Виктор Юго, защото основите му поставят пожарищата на Априлското въстание, чиито жертви френският писател гръмогласно защитава. После е портретът на Бисмарк, който е бил сред най-решителните застъпници за освобождението на българите от османско владичество, харесвал нашата воля и дух и ни е нарекъл “прусаците на Балканите”. Книгата преобръща някои митове и възстановява истината за заслугите на Фердинанд, за греховете на Стамболов, за реалния принос на Петко Каравелов и реалния образ на Батенберг.

Уникалният том дължим на упорития, почти невъобразим труд и ентусиазъм на съставителя му Тошо Пейков, издирил из архивите безценните кадри, автор на концепцията и на текстовете. Издава “Янус”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.