Дядо блъсна с кола момиче в Търново

Борисов обсъди двустранните отношения с премиера на Кабо Верде

Деца рецитираха заветите на Левски в София

Делян Пеевски пред в. “Телеграф”: Войната между Прокопиев и Цветан Василев бе за сърцето на Костов

Безплатни профилактични прегледи в общинските болници в София

5-ма фенове остават в ареста след инцидентите вчера в София

Летище София се похвали с близо половин милион пътници за месец

Моравецки и Нетаняху ще потушават напрежението след скандала по повод Холокоста

Кристиан Вигенин: В Македония видяхме промяна на отношението към България Визитата на президента Радев бе изключително успешна, каза депутатът

Димитър Маргаритов, КЗП: Сайтове за продажба на автомобилни гуми спестяват задължителна информация

Алпинист-ветеран: Младите подценяват опасностите в планината

Екатерина Захариева: Срещата ЕС-Турция е успех за българското председателство

САЩ обмислят нови санкции срещу руски официални лица

Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: Няма да подам оставка

Президентът на Република Сръбска глобен за превишена скорост в Хърватия

Третото българско царство: Непознатият блясък

“България в блясък. Владетели, дворци и дейци на Третото българско царство” е луксозно издание, което съдържа ценни, дори непознати фотографии на историческите личности от началото на ХХ век и разкази за личните им истории, които доказват, че фантазията и иронията на реалността са недостижими за който и да било гениален писателски мозък.

Само разгърнете на страниците, описващи документално и без каквито и да било стилистични заврънтулки драматичния живот на Рачо Петров и съпругата му – прочутата красавица Султана, пълен с изневери, подлости и погубвания.

Всички софиянци знаят къде се намира бул. “Фритьоф Нансен”, но малцина помнят, че той е първият застъпник за правото на свободно придвижване и заселване на бежанците от опасни райони и благодарение на неговата дейност като върховен комисар в Обществото на народите са спасени и арменците от Турция, и българите от Западна Тракия, и руснаците, подгонени от Октомврийската революция. Всеки българин е чувал за художника Ярослав Вешин и почти всеки за Грюнангер, архитекта на Двореца, Банята, Богословския факултет и Семинарията, но едва ли някой ги е виждал как изглеждат.

Историята на Третото царство започва с портрет на Виктор Юго, защото основите му поставят пожарищата на Априлското въстание, чиито жертви френският писател гръмогласно защитава. После е портретът на Бисмарк, който е бил сред най-решителните застъпници за освобождението на българите от османско владичество, харесвал нашата воля и дух и ни е нарекъл “прусаците на Балканите”. Книгата преобръща някои митове и възстановява истината за заслугите на Фердинанд, за греховете на Стамболов, за реалния принос на Петко Каравелов и реалния образ на Батенберг.

Уникалният том дължим на упорития, почти невъобразим труд и ентусиазъм на съставителя му Тошо Пейков, издирил из архивите безценните кадри, автор на концепцията и на текстовете. Издава “Янус”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.