Третото българско царство: Непознатият блясък

“България в блясък. Владетели, дворци и дейци на Третото българско царство” е луксозно издание, което съдържа ценни, дори непознати фотографии на историческите личности от началото на ХХ век и разкази за личните им истории, които доказват, че фантазията и иронията на реалността са недостижими за който и да било гениален писателски мозък.

Само разгърнете на страниците, описващи документално и без каквито и да било стилистични заврънтулки драматичния живот на Рачо Петров и съпругата му - прочутата красавица Султана, пълен с изневери, подлости и погубвания.

Всички софиянци знаят къде се намира бул. “Фритьоф Нансен”, но малцина помнят, че той е първият застъпник за правото на свободно придвижване и заселване на бежанците от опасни райони и благодарение на неговата дейност като върховен комисар в Обществото на народите са спасени и арменците от Турция, и българите от Западна Тракия, и руснаците, подгонени от Октомврийската революция. Всеки българин е чувал за художника Ярослав Вешин и почти всеки за Грюнангер, архитекта на Двореца, Банята, Богословския факултет и Семинарията, но едва ли някой ги е виждал как изглеждат.

Историята на Третото царство започва с портрет на Виктор Юго, защото основите му поставят пожарищата на Априлското въстание, чиито жертви френският писател гръмогласно защитава. После е портретът на Бисмарк, който е бил сред най-решителните застъпници за освобождението на българите от османско владичество, харесвал нашата воля и дух и ни е нарекъл “прусаците на Балканите”. Книгата преобръща някои митове и възстановява истината за заслугите на Фердинанд, за греховете на Стамболов, за реалния принос на Петко Каравелов и реалния образ на Батенберг.

Уникалният том дължим на упорития, почти невъобразим труд и ентусиазъм на съставителя му Тошо Пейков, издирил из архивите безценните кадри, автор на концепцията и на текстовете. Издава “Янус”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура