По-дълга учебна година за децата от 1 до 8 клас, ваканцията на най-малките - от 15 юни

Учебната година да се удължи за учениците от 1 до 8 клас, предлага министерството на образованието. В първи клас децата няма да приключват на 24 май, а на 15 юни. За тях годината става по-дълга с 3 седмици. Тогава ще е последният учебен ден и за децата от 2 до 4 клас, които сега учат до 30 май. От 5 до 8 клас учебната година става с две седмици по-дълга и те ще получават бележниците си на 30 юни. Тогава завършват и учениците от 9 до 11 клас. Няма да има промяна само за абитуриентите. Първият учебен ден остава 15 септември.

Промяната в стандарта за учебния план беше представена от зам.-министър Ваня Кастрева и важи за следващата учебна година и влиза в сила за първи и пети клас. Преди да бъде окончателно разписана в стандарта, ще бъде публично обсъдена.

С увеличаването на броя на учебните седмици (за 1-4 клас са 34, а от пети до единадесети клас - 36 седмици) се въвеждат и нови учебни предмети. Това са предприемачество, което е задължителен предмет за първи клас, от трети клас влиза компютърна грамотност, а в прогимназията и гимназията - гражданско образование. Седмичната натовареност се запазва - за първи клас тя е 22 часа, а в гимназията - 32 часа.

Основният мотив за увеличаване на учебната година и намаляване на лятната ваканция, е, че само в България имаме толкова кратко време за учене и толкова дълга почивка. Скъсяването на ваканцията ще помогне да не се къса връзката с училище, обясни зам.-министърката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование