На чист понеделник забраняват движение на камиони от 1,5 тона в Гърция

Двама души са под наблюдение във ВМА за наличие на коронавирус

Жена е тежко ранена при катастрофа в София

Учениците от Свищов, завърнали се от Палермо, нямат симптоми на коронавирус

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

Самолет с българи кацна на Летище София от Милано

Първи случай на коронавирус в Латинска Америка

На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

По-дълга учебна година за децата от 1 до 8 клас, ваканцията на най-малките – от 15 юни

Учебната година да се удължи за учениците от 1 до 8 клас, предлага министерството на образованието. В първи клас децата няма да приключват на 24 май, а на 15 юни. За тях годината става по-дълга с 3 седмици. Тогава ще е последният учебен ден и за децата от 2 до 4 клас, които сега учат до 30 май. От 5 до 8 клас учебната година става с две седмици по-дълга и те ще получават бележниците си на 30 юни. Тогава завършват и учениците от 9 до 11 клас. Няма да има промяна само за абитуриентите. Първият учебен ден остава 15 септември.

Промяната в стандарта за учебния план беше представена от зам.-министър Ваня Кастрева и важи за следващата учебна година и влиза в сила за първи и пети клас. Преди да бъде окончателно разписана в стандарта, ще бъде публично обсъдена.

С увеличаването на броя на учебните седмици (за 1-4 клас са 34, а от пети до единадесети клас – 36 седмици) се въвеждат и нови учебни предмети. Това са предприемачество, което е задължителен предмет за първи клас, от трети клас влиза компютърна грамотност, а в прогимназията и гимназията – гражданско образование. Седмичната натовареност се запазва – за първи клас тя е 22 часа, а в гимназията – 32 часа.

Основният мотив за увеличаване на учебната година и намаляване на лятната ваканция, е, че само в България имаме толкова кратко време за учене и толкова дълга почивка. Скъсяването на ваканцията ще помогне да не се къса връзката с училище, обясни зам.-министърката.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.