Четири екипа отстраняваха последствията от взрива в Павликенско

Енергетици през целия ден в събота отстраняваха последствията от сериозната авария, която в петък предизвика взрив на магистрален газопровод в землището на павликенските села Патреш и Недан.

На мястото на инцидента бяха изпратени четири специализирани екипа. Наложи се да бъде положена нова тръба дълга около 40 метра. Ремонтните работи по газопреносното трасе сред нивите между селата стана възможно благодарение на осигурената от 4 земеделски фирми техника. Зърнопроизводители от Павликени и селата Недан и Батак предоставиха багери и трактори. Специалистите увериха, че се работи усилено и газоподаването в целия район се очаква да бъде възстановено до края на съботния ден. По време на ремонта, газоподаването се осъществяваше чрез байпасни връзки.

Основна причина за експлозията е старата инфраструктура, която е довела до скъсване на междулинейни тръби и изтичане на газ. Това установиха още в петък от Министерството на енергетиката при извършения на място оглед. Опасност от нови взривове няма, не се налага евакуация на населението и няма замърсяване на атмосферния въздух.

Докато вървеше реконструкцията на авариралия газопровод, областният управител на Велико Търново проф.Пенчо Пенчев бе на работното си място и бе в непрекъсната връзка с екипите и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

„Нормално протичат възстановителните дейности и в законовия срок от 48 часа ще бъде остранена аварията.Благодаря на всички земеделски производители, които съдействаха с техника, чрез която стана възможно да се преодолее 5-километровото разстояние до авариралата тръба и да се направят изкопните действия", коментира пред "Труд" проф.Пенчо Пенчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини