Жена, окичена с ланци, си взе храна от хладилник за бедни във Варна - не й се готвело

Хладилник с безплатна храна радва от няколко дни бедните хора във Варна. Хладилната витрина е разположена пред търговски обект на пазар „Чаталджа“ и е част от благотворителната инициатива „Ако си дал“. Целта е всеки който може да оставя храна, която хората в затруднено положение да вземат. Автор на идеята е столичният бизнесмен Стефан Чолаков, а във Варна help corner-а е въведен от Мирослав Сотиров, който е собственик на търговски обект.

Витрината е отворена 24 часа в денонощието, като Сотиров коментира пред Дарик, че вече са се появили и първите недобросъвестни граждани, които вместо да слагат храна, си вземат за вкъщи.

„Имаше една жена, която си взе няколко неща, а беше цялата в ланци и дрехи като за моден подиум. Добре, че я видях и като я попитах какво прави, ми отговори, че днес не й се готви. Имаше и една колежка от пекарната на пазара, с която бяхме говорили да оставя в хладилника закуски, които не могат да се продадат. Вместо това обаче бяхме оставили два килограма ябълки и я видяхме как си ги взе. Предстои да облепим хладилната витрина и от двете страни, за да е видимо и ясно, че това място е предвидено за крайно нуждаещи се, които нямат с какво да се хранят, а не за хора, на които не им се готви. Трябва да е ясно на гражданите, че това не е някакъв вид промоция“, обясни Сотиров.

Все още на обекта няма поставени камери, като се очаква до дни такива да бъдат монтирани. За реда при вземането на храна следят продавачите от магазините в близост, както и самият Мирослав. Той е категоричен, че инициативата ще продължи и в момента се водят разговори с общинското предприятие „Пазари“ къде да бъдат разположени следващите хладилници.

„Колкото по-ясно стане за обществото, че това се прави в помощ на тези, които нямат, толкова повече ще станат и случаите на хора, които даряват храна“, коментира той.

Интерес от страна на бездомници и хора в затруднено положение не липсва, като хладилникът се изпразва буквално за минути. Не са малко и хората, които слагат храна, като някои от тях дори я приготвят вкъщи.

„Носят пици, плодове, кисели млека, хляб, супи, кюфтета и домашна храна. Една млада двойка ми направи много добро впечатление, бяха на около 21 години, дойдоха и отвориха вратата, след което оставиха пълна торба с кутии с храна и си тръгнаха“, сподели още Мирослав Сотиров.

Хладилната витрина е отворена денонощно, като идеята е тези хора, които поради една или друга причина се притесняват от това да си вземат храна през деня, да могат да го направят вечерта, когато в района има по-малко хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини