На 5 г. Пеле имал глисти, на 75 г. рекламира виагра

Великият Пеле навърши 75 години в петък. Повод да припомним малко известни факти за единствения играч, трикратен световен шампион и достоен за титлата Крал на футбола.

Името

В кръщелното си свидетелство е записан като Едсон Арантес до Насименто. Името Пеле получава в училищния двор. Самият той разказва: “Едно момче веднъж ми подвикна: Ей, Пеле! Отвърнах му, че не се казвам Пеле, а Едсон. Когато другите деца забелязаха, че не харесвам да ми викат Пеле, всички започнаха да ме наричат така...” Всъщност Пеле е кръстен на изобретателя Томас Едисон, но родителите му махат буквата “и” от Едисон.

Головете

В статистиките е записано, че Пеле е вкарал 1281 гола в 1363 мача. Мнозина оспорват тези цифри, но те вече няма как да бъдат проверени. Когато Пеле вкарва на ст. “Маракана” своя гол №1000, започват да бият камбаните на всички църкви в Бразилия.

Цветът на кожата

Когато Пеле е повикан в националния за световното през 1958 г. в Швеция, той играе на терена с 10 бели съотборници и става първата голяма звезда на Бразилия с тъмна кожа. Дотогава тъмнокожите бразилци си слагат по лицето пудра захар и брашно, за да изглеждат по-светли.

Детството

“Имаше глисти, развалени зъби и беше недохранен”, разказва за Пеле първият му треньор. Талантът израства в скромно семейство в градчето Треш Корашоеш в Южна Бразилия. “Не бяхме бедни, просто нямахме пари”, спомня си той. Още 15-годишен подписва първия си договор със “Сантос”, а на 17 г. става световен шампион.

Жените

Първата му любов е Роземери дос Рейс, от която има две дъщери и син. По-късно му се раждат близнаци от втората съпруга Асирия и поне две извънбрачни деца от различни жени. През 80-те години се вдига много шум за аферата на Пеле с младата плеймейтка Шуша. В момента е женен за 41-годишна японка, която внася лекарства в Бразилия.

Фалитите

Пеле е първият футболист милионер. И на два пъти през живота си се разорява напълно. Първият му банкрут е заради лоши инвестиции, тогава клубът му “Сантос” го спасява и той играе една година там без заплата. През 1974 г. мисли да се откаже от футбола, но отива срещу 6 млн. долара в “Космос”, тъй като е затънал в сделки с недвижими имоти и плантации за каучук и му трябват пари.

Договорите

Преди 30 години мениджърът му го пита: “Коя марка искаш да рекламираш?” Пеле отговаря: “Аз съм марката.” Днес той рекламира Mastercard, Hublot, Volkswagen и... виагра. Неговите права принадлежат на собствената му фирма “Спорт 10”, която през миналата година има оборот почти 20 млн. евро.

Дебел, уморен и късоглед пише история

За по-младите читатели германският в. “Щутгартер Нахрихтен” написа: “Пеле беше идол, герой на народа, суперзвезда като Меси и Роналдо, но с много повече успехи.” В интервю по случай 75-ия си рожден ден великият бразилец сподели мнението си за най-силните футболисти в историята: “Уважение към всички, но не виждам някой по-добър от Пеле на световното в Мексико през 1970 г.”

Преди това първенство треньорът на “селесао” Жоао Салданя няма намерение да включва 30-годишния нападател в състава: “Той е дебел, уморен и късоглед.” Пеле обаче заминава за Мексико за разлика от селекционера (който е заменен с Марио Загало) и там вкарва четири гола (включително за 4:1 над Италия във финала), печели “Златната топка” за най-добър играч и става първият и единствен футболист трикратен световен шампион.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят