114 дела за изборни престъпления

МВР държи под око 745 души, подозирани в купуване на гласове

Общо 679 сигнала за престъпления, свързани с изборите, са подадени до прокуратурата и МВР. По тях до вчера са образувани 114 наказателни производства, а четирима души са привлечени като обвиняеми. Това съобщи вчера заместник главният прокурор Борислав Сарафов.

В петък прокуратурата, МВР и ДАНС проведоха мащабна акция в цялата страна срещу купувачите на гласове и трафикантите на нелегални мигранти. В операцията участвали 2278 полицаи, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. Проверени били над 10 хил. души и 5572 автомобила.

Вчера стана ясно, че МВР държи под око 745 души, които били съпричастни към престъпления против изборното законодателство. “Съставени са 661 акта за административни нарушения, издадени са и 503 предупредителни протокола”, каза Георги Костов.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова съобщи, че за спокойното преминаване на изборите са ангажирани 13 115 полицаи. Заради вота дори били спрени отпуските на униформените.

По време на операцията били арестувани и 25 каналджии, както и 225 нелегални чужденци. В София е заловен и арабин, който е издирван от Интерпол с червена бюлетина за убийство в европейска страна. По време на проверката чужденецът показва паспорт на гражданин на държава от ЕС, но бързо е разобличен.

Според шефа на ДАНС Димитър Георгиев основните каналджии у нас били чужденци. Задържани са граждани на Сирия, Ирак, Йордания. Българите им били помагачи. “Предвид това, че застрашават националната сигурност с дейността си, сме предприели действия и съм наложил наказателни постановления на лицата за експулсиране от територията на България и забрана за 5 години”, обясни Георгиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини