Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Венецианската комисия: Шефовете на ВКС и ВАС да се предлагат от съдиите

Общите събрания на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) да предлагат на Висшия съдебен съвет председателите на двете съдилища. Това препоръчва Венецианската комисия в коментарите си по повод подготвяните промени на конституцията в България. Становището на консултативния орган по конституционно право към Съвета на Европа бе одобрено на пленарната му сесия на 23 октомври.

Сега право да номинират двамата върховни съдии, както и главния прокурор, имат членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и министърът на правосъдието.

Венецианската комисия оценява разделянето на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска, като значителна стъпка към укрепването на независимостта и прозрачността на съдебната система. Положителна е оценката и за предлагания състав на двете колегии, за който има спорове. Преди месец шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че партията ще се съобрази с препоръките на комисията за квотите във ВСС.

Експертите препоръчват двете колегии да се натоварят с повече правомощия за сметка на пленума, общия орган на ВСС. Включително според експертите не пленумът, а съответните колегии трябва да предлагат на президента да назначи председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор.

Наказанията на магистрати – чрез явно гласуване

Политическите квоти в двете колегии на Висшия съдебен съвет да се избират от парламента с квалифицирано мнозинство от две трети, предлага още Венецианската комисия. Целта е да се избегне възможността за политическо влияние на управляващите в едната или другата колегия. Според експертите във ВСС трябва да влизат представители на юридическата общност – преподаватели, адвокати и др., но не активни политици или депутати.

Освен това експертите по конституционно право препоръчват решенията по дисциплинарните производства за магистрати да се вземат чрез явно гласуване във ВСС. Според Венецианската комисия тайното гласуване във ВСС изобщо трябва да отпадне с мотива, че „работата на съдебните съвети трябва да е възможно най-прозрачна“. В първия вариант на промените в конституцията, предложени от правителството, това съществуваше, но не беше вкаран в окончателните текстове заради партийна съпротива.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.