Дават пари на фирми пари за детски кът

“Джи Пи Груп” отличи млади строители от Бургас

КАТ спря от движение 40 камиона след масови проверки в цялата страна

Задържаха дрехи, парфюми и спортни обувки на ГКПП „Дунав мост“

Димитър Чобанов: Забавянето на България за влизане в чакалнята на Еврозоната не е фатално

Платена отпуска след 4 месеца стаж Повишат санкциите при повторно нарушение на работодателя за недеклариран труд

Министър Ананиев: Ако третирането срещу комари не се извърши през март, ситуацията става трудно овладяема

Директни самолетни полети между България и Хърватия започват от 1 май

Кметът на Стара Загора поздрави баскетболистките на „Берое” за спечеления трофей

Иззеха 300 стоки от магазин за дрехи в Радомир

Премиерът ще настоява в Брюксел за допълнително финансиране за по-слабо развитите райони у нас

Помагат на бизнес идеи в тютюневите региони 1500 възрастни с безплатен медицински преглед

В Пловдивско готвят протести заради винетка за 200-метров път

Прокуратурата повдигна задочни обвинения на трима руснаци за натравянето на Гебрев Бизнесменът преживял още четири други опита за покушение, два - в чужбина

Прожектират „Паразит“ първо в Бургас

Венецианската комисия: Шефовете на ВКС и ВАС да се предлагат от съдиите

Общите събрания на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) да предлагат на Висшия съдебен съвет председателите на двете съдилища. Това препоръчва Венецианската комисия в коментарите си по повод подготвяните промени на конституцията в България. Становището на консултативния орган по конституционно право към Съвета на Европа бе одобрено на пленарната му сесия на 23 октомври.

Сега право да номинират двамата върховни съдии, както и главния прокурор, имат членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и министърът на правосъдието.

Венецианската комисия оценява разделянето на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска, като значителна стъпка към укрепването на независимостта и прозрачността на съдебната система. Положителна е оценката и за предлагания състав на двете колегии, за който има спорове. Преди месец шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че партията ще се съобрази с препоръките на комисията за квотите във ВСС.

Експертите препоръчват двете колегии да се натоварят с повече правомощия за сметка на пленума, общия орган на ВСС. Включително според експертите не пленумът, а съответните колегии трябва да предлагат на президента да назначи председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор.

Наказанията на магистрати – чрез явно гласуване

Политическите квоти в двете колегии на Висшия съдебен съвет да се избират от парламента с квалифицирано мнозинство от две трети, предлага още Венецианската комисия. Целта е да се избегне възможността за политическо влияние на управляващите в едната или другата колегия. Според експертите във ВСС трябва да влизат представители на юридическата общност – преподаватели, адвокати и др., но не активни политици или депутати.

Освен това експертите по конституционно право препоръчват решенията по дисциплинарните производства за магистрати да се вземат чрез явно гласуване във ВСС. Според Венецианската комисия тайното гласуване във ВСС изобщо трябва да отпадне с мотива, че „работата на съдебните съвети трябва да е възможно най-прозрачна“. В първия вариант на промените в конституцията, предложени от правителството, това съществуваше, но не беше вкаран в окончателните текстове заради партийна съпротива.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.