Прибраха за малко кандидати за съветници в Девня

Сигнали за купуване на гласове, накараха полицията в Девня да прибере за разпит двама кандидати за общински съветници от различни партии. След кратък разговор и двамата са освободени. В последствие стана ясно, че от щабовете на двете партии, които на национално ниво са в управляващото мнозинство, се "цакали" със сигнали, почти един след друг. В дългополското село Медовец пък бе подаден сигнал за "системно транспортиране на избиратели" до урните, по който Общинската избирателна комисия трябва да реагира. Според изпращачите на сигнала за логистиката е ползван зелен Опел Астра.

Данните към 13 часа показват, че най-висока избирателна активност е регистрирана в община Ветрино, където за местни избори бяха гласували 43% от имащите право на глас, но едва 24% бяха участвали в допитването за референдума. Като зяло избирателната активност във всички общини в областта се върти около 32% за местен вот и 20% за референдум. В областния град Варна избирателите са най-пасивни към този час - едва 20% бяха отишли да дадат своя вот за кметове и общински съветници и 17 на сто бяха отговорили на въпроса на референдума.

За разлика от други градове в секционните избирателни комисии във Варна не питат дали избирателя желае да гласува за референдум, а на повечето места даваха всички изборни книжа наведнъж. В процедурите за гласуване обаче се забелязват разминавания. Така например в някои секции караха хората да гласуват по два пъти - веднъж за местни избори, и още веднъж за референдум. Около обяд в ЦИК беше подаден подобен сигнал, след което последва инструкция към всички СИК избирателите да влизат само по веднъж в тъмните стаички.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони