Проверяват сигнал за търговия с гласове в Русе

Русенската районна прокуратура проверява сигнал за купуване на гласове в един от кварталите на града, съобщи районният прокурор на крайдунавския град Яна Илиева. За търговията с бюлетини е подаден сигнал по обед, без конкретна информация. Той се изяснява от Икономическа полиция в ОДМВР.

Ромски дилъри уговарят от месец алъш-вериш с гласове на местните избори в Русе, напомниха представители на партии в крайдунавския град. Веско циганина, Йоско, Папата, Годето и Белия правели сметка по колко ще изкарат в ромското гето "Селеметя". Мургавите търговци осигурявали списъци с имена на потенциални гласоподаватели срещу пари в брой. Мизата да се гласува за определена политическа сила била 50 лв.

Политически брокер на бюлетини в полза на ДПС, „Атака" и партия "Зелените" в Русе на последните парламентарни избори се отърва с 2,4 г. пробация и 200 ч. общественополезен труд, напомниха от съдебната палата. Тодор Далакмански /33 г./ си спести затвора, като сключи споразумение с прокуратурата и се призна за виновен пред районния съд. Това е единственият осъден купувач на бюлетини в региона от 2009 г. насам.

Изборният търговец е засечен седмица преди 5 октомври м.г. да предлага по 50 лв. за пусната бюлетина в полза на определена партия. В три от случаите той агитира за „Атака", в два плаща за ДПС и в един дава пари за "Зелените". Далакмански е арестуван в деня на вота след подаден сигнал.

Започналото разследване стига до още двама души, готови да осребрят пуснатата бюлетина. Те трябвало да получат парите след изборния ден, но арестът осуетил алъш-вериша. За откритите десетки снимки на лични карти на русенци в мобилния му телефон задържаният твърди, че те са негови клиенти като осигурителен посредник към ПД "Доверие". Рецидивистът, който е осъждан многократно и за други престъпления, припечелвал и като посредник в сайтове онлайн за хазартни игри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони