Солена глоба за човек на кандидат-кмет за агитация в деня на изборите

Акт за агитация в изборния ден бе съставен на застъпник на кандидата за кмет на Пловдив след жалбата на БСП до ОИК на нарушение на Изборния кодекс. Нарушителят бе паркирал пред входа на Професионалната гимназия по електротехника и електроника своя автомобил "Рено Лагуно", целия брандиран с агитационни материали на кандидат-кмета. От Общинската избирателна комисия съобщиха, че по закон глобата е между 2000 и 5000 лв., без да уточнят точния размер на финансовата санкция.

До 15.30 часа в ОИК-Пловдив бяха получени над 40 жалби и сигнали за нарушения, като според отговорника за проверките Тодор Тодоров целта на повечето от тях била "да се вдигне просто шум". Повечето от други са стандартни - за незаконна агитация в деня на вота, или касаят действия на СИК: грубо отношение, недопускане на застъпници и политически наблюдатели.

От ОИК-Пловдив разпоредиха още по обяд, където е възможно в 468-те СИК в града под тепетата да бъдат поставени допълнителни кабинки заради огромните опашки от мераклии да пуснат по 4 бюлетини - за кмет, районен кмет, общински съветници и националния референдум за електронно гласуване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони