Андрей Райчев: ГЕРБ се измести от дясно в центъра

„Бяхме свидетели на една бавна добре проведена маневра от ГЕРБ с много политически последици. Това е разполагане от дясно в център”, коментира пред Нова тв. социологът Андрей Райчев.

„ГЕРБ имаха на по старите избори 116 депутата, които станаха бързо с присъединили се 125. С политиката си съюзиха нечувани работи срещу себе си – съюзиха ДПС и „Атака”.”, коментира социологът.

В резултат на изместването на ГЕРБ от дясно в център също така се е освободила голяма дясна ниша.

„В момента ГЕРБ не играе ролята на дясна партия, съответно има един прилив на електорат към Кънев – Кунева – цифра, която отдавна не бяха виждали”, коментира Андрей Райчев.

Освен това, според Райчев, се наблюдава трайно разцепление на левицата. Що се отнася до ДПС Райчев заяви:

„Г-н Местан постигна повече отколкото очакваше от себе си”.

Шумът около Сидеров пък бил нещо обичайно.

„Той има нужда от това 95% да го мразят, за да го обичат 5 на сто. Колкото повече се говори, толкова повече се сбъдва целта на тези скандали”, заяви Райчев.

Колежката му Боряна Димитрова също направи своите изводи от вчерашния вот.

„Безспорно наблюдаваме убедително представяне на ГЕРБ. Доста гадания имаше, че ще сме свидетели на срив на РБ, а имат твърде убедително представяне. Третият извод е, че партиите, които не заслужиха вниманието на избирателите, защото не успяха да прескочат 2%, незаслужено завзеха много внимание от зрителите. Визирам „Атака”, заяви Боряна Димитрова.

Според нея проблемът с бежанската криза не е доведел до взрив на радикални националистически партии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини