На 26 април 2018 да почерпят

Дербито се превърна в Биг Брадър

34 футболни фена са задържани около мача “Левски” – ЦСКА

Москва: Сирия е свалила 46 крилати ракети на САЩ и съюзниците им

Земетресение в района на Вранча

Зоран Заев: Признаваме българския дял от Македония

Рускиня стана хит в сайтовете за запознанства

Бургаските депутати се обединиха за запазване на Югоизточния регион

Рапърът Венци Венц отчаяно иска бебе Популярният изпълнител прави кастинг за ново гадже

Президентът Румен Радев: Политици воюват срещу държавата Ако трябва да контролира министрите, както им заръчал премиерът, Борисов трябвало да промени Конституцията

Български шофьор е задържан във Франция заради мигранти в камиона

Иван Нейков: В България има достатъчно работници, но не ги използваме

Премиерът Бойко Борисов: Намалихме външния дълг с 2,3 млрд. лв. Трети сме в Европа след Естония и Люксембург по нисък борч

Ново зрелищно 2:2 в голямото дерби, но “Левски” е на финал

Макрон в Конгреса на САЩ: Не споделям илюзията на национализма

Учени установиха: Сиренето води до пристрастяване като наркотик

Учени установиха, че сиренето предизвиква пристрастяване като наркотик, съобщи в. “Дейли телеграф”.

Пристрастяващите свойства на сиренето се дължат на химикала казеин, характерен и за останалите млечни продукти. Той освобождава опиати, наречени казоморфини. Те въздействат на опиоидните рецептори, участващи в контролирането на болката, възнаграждението и пристрастяването. Същите части от мозъка се стимулират и от наркотици като крек, кокаин и хероин.

В млякото има съвсем малко казеин, но за един килограм сирене са необходими около 20 л мляко. Затова в сиренето химикалът е много концентриран.

Учените от университета на Мичиган са изследвали пристрастяващите храни с помощта на 500 студенти, попълвали въпросник за това какво им се яде най-много. Според резултатите най-пристрастяващата храна е пицата, но това е именно заради сиренето върху нея, както и заради захарта в доматения сос и въглехидратите в тестото. Пристрастяващи са и мазните и преработени храни.

Непристрастяващи са кафявият ориз и сьомгата.

Според друго изследване на датски учени обаче сиренето е ключът към по-бързия метаболизъм и борбата със затлъстяването.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.