ГЕРБ с 29 съветника в Бургас, 83,87% за кмета Димитър Николов

83,87% е окончателният резултат за кмета на Бургас Димитър Николов. В общинския съвет на града ще има 29 представители от ГЕРБ /досега те бяха 28/, 5 от БСП, по 4 от Реформаторския блок и НФСБ, трима от СЕК /Средна Европейска Класа/, по двама от АБВ и ДПС, по един от БДЦ и ПП "Солидарност".

Общо десет са избраните от раз кметове в Бургаска област. Освен Николов, победители са в Созопол - Панайот Рейзи, в Приморско - Димитър Германов, в Малко Търново - Илиян Янчев, в Поморие - Иван Алексиев, в Царево - Георги Лапчев, в Средец- Иван Жабов, всички те са кандидати на ГЕРБ. Победа бележат и кметовете на Руен - Исмаил Осман /ДПС/, на Карнобат - Георги Димитров /зад гърба си има два мандата като градоначалник от БСП, сега е независим, подкрепен от АБВ/, както и на Несебър - Николай Димитров /независим/. Всички победители са и досегашни кметове.

Изборната битка ще продължи още една седмица в Камено, Айтос и Сунгурларе. В Айтос ще се състезават Васил Едрев от ГЕРБ и Севим Али от ДПС, в Камено Жельо Вардунски от ГЕРБ със Стефан Бонев от БСП, а в Сунгурларе Васил Панделиев от ГЕРБ с Георги Кенов от БДЦ.

Най-високият изборен резултат за кмет е постигнат от кмета на Бургас Димитър Николов. Иван Алексиев в Поморие е предпочетен от 76% от съгражданите си. Без конкуренция е бил и Исмаил Осман в Руен - със 75%. За Илиян Янчев са гласували 72% от хората в Малко Търново.

В повечето общински съвети ще преобладават съветниците от ГЕРБ. В Бургас, Малко Търново, Царево, Приморско и Созопол съветниците от ГЕРБ ще бъдат повече от половината. Мнозинство са в Средец и Поморие. ДПС постига победа с 1 кмет - в Руен Исмаил Осман и с над 72% от съветниците. Мнозинство на ДПС в съвета ще има и в Сунгурларе и Айтос. Местни коалиции ще решават проблемите в Карнобат и Несебър. Единствено в Камено БСП има превес в общинския съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини