Сълзи и Златна лира за певицата Светлана Иванова

„Предпочитам да изпълня и най-тежката роля, отколкото да говоря сега тук сред вас… По-лесно ще ми бъде”, каза развълнуваната оперетна прима Светлана Иванова, след което сълзи задавиха гласа й. На сцената на Държавния музикален и балетен център „Стефан Македонски” в събота вечерта беше тържествено отпразнуван юбилеят на една от най-известните ни оперетни певици. В концерта се включиха звездите Еделина Кънева, Катерина Тупарова, Добрина Икономова, Калина Ангелова, Олга Михайлова, Зорница Дамянова, Марчо Апостолов, Пеньо Пирозов, Венцислав Динов, Стефан Петков и Христо Сарафов. Те изпяха най-известните арии от „Царицата на чардаша”, „Веселата вдовица”, „Прилепът”, „Херцогинята на Чикаго” и др.

Музикантът и оперен режисьор Румен Нейков, също в сценичен костюм, акомпанира на цигулка на Светлана Иванова, която изпълни Spiel auf deiner Geige. А баритонът Александър Мутафчийски беше режисьор, водещ и участник в спектакъла. Естествено за празничната атмосфера допринесоха хорът и балетът на Музикалния театър.

Публиката пляска в такт на познатата музика, а накрая се разчувства от реакцията на Светлана Иванова, когато сцената бе отрупана с цветя. Зам. председателят на Съюза на музикалните и танцовите дейци Галя Грозданова връчи на юбилярката наградата “Златна лира”.

Светлана Иванова има повече от 50 роли в класически оперети и мюзикли, включително всички централни героини от творбите на Калман, Лехар, Щраус, Офенбах. Тя дебютира на сцената на 15-годишна възраст. Изключително звучният й ярък и колоритен глас е познат на почитателите на оперетата в цяла Европа. Пяла е пяла под палката на световни диригенти като Зубин Мета, Евгений Светланов, Мишел Пласон, Руслан Райчев, Борис Хинчев и др. Партнира и израства като артист със звездите на Оперетата Видин Даскалов, Минко Босев, Лиляна Кисьова, Лиляна Кошлукова и Донка Шишманова, чиито имена спомена с благодарност и в празничната вечер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура