Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство (обзор) Стоян Александров ще отговаря за 75 кредита за милиони, раздадени срещу солени лихви

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Компютърна технология позволява да дадем лицето си назаем

Компютърни специалисти от Калифорния и Германия са разработили, за да пренасят моментално лицеви изражения, пише The New York Times, цитиран от “Фокус”.

С новата техника усмивката на един човек неусетно се появява при видео излъчване на живо на лицето на друг, без вторият човек изобщо да се усмихва. Компютър обработва трансфера в рамките на 30 милисекунди –период от време, който човешкото око не е в състояние да забележи, макар че при по-малко скъпи камери може да се получи забавяне.
Изследователите демонстрират техниката с едновременно видео на живо на двама души, като резултатът е най-малкото леко объркващ.

Презентацията, която показва необработените кадри на двамата участника заедно с обработеното видео кара зрителя да продължава да сравнява реалното с нереалното, чувствайки, че нещо не е наред.

Матиас Ниснер, гостуващ асистент преподавател в Станфордския университет, заедно с Юстин Тис, дипломант от Университета Ерланген-Нюрнберг, и други колеги от Станфорд и Германия са използвали камера, която записва жестове в три измерения като Microsoft Kinect. Разработеният от тях софтуер картографира всеки пиксел на двете лица и след това пренася изражението. Високата скорост на процеса се дължи отчасти на факта, че програмата функционира на няколко компютърни процесора едновременно.

Д-р Ниснер си представя, че техниката ще се използва за подобряване на дублажите във филмите, за правене на по-реалистично видео за виртуална реалност и за симултанни преводи. Skype вече представи система за гласов превод в почти реално време при видео обаждания. Ниснер посочва, че трансферът на лицево изражение би могъл да се комбинира с превода в реално време. Тогава, ако англоговорящ човек общува с говорещ мандарин, например, всеки от тях ще изглежда сякаш говори чуждия език.

Д-р Ниснер казва, че при появата на програми като Photoshop е имало тревога за опасностите от промяната на визуалната реалност. Сега обаче, изтъква ученият, „цялата рекламна индустрия живее във Photoshop.“ Зрителите са се приспособили, а има и технологии за засичане на злонамерени промени на изображения. Същото развитие ще претърпи и пренасянето на лицево изражение, подчертава Ниснер.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете