Досегашният кмет на Девин се отказа от балотаж

Досегашният кмет на община Девин Цветалин Пенков, който трябваше да отиде на балотаж, борейки се за втори мандат, обяви че се отказва от предизборната надпревара. Той е внесъл молба за отказ от участие във втори тур на местни избори на 01.11.2015 г., сочи решение на ОИК-Девин.

Пенков е направил обръщение към избирателите на община Девин, в което благодари на всички, които са му гласували доверие на първи тур."За да бъда вашият кмет още четири години, на мен ми беше необходима силна подкрепа и енергия. Не я получих, такава, каквато ми беше нужна, за да продължа. Затова аз се оттеглям от кампанията за избор на кмет на община Девин", се казва в обръщението.

Пред медиите Пенков заяви, че отказът му е лично решение, съгласувано с издигналата го коалиция. "В цялата община безпрецедентен натиск, купуване на гласове, заплахи и прочее. Абсолютна липса на всякаква демократична предизборна кампания. Не бива да правим зрелище и шоу", каза Пенков. И заяви, че решението му не е направено заради ползата на някой от конкурентите. А понеже не искал да е спаринг партньор в предизборна битка, която се водела основно с пари и заплахи.

Пенков бе издигнат за втори мандат от местна Коалиция "Обединени за общината", подкрепени от БСП, "Земеделски съюз - Александър Стамболийски", АБВ, НДСВ и Социалдемократическата партия. Той получи 25,85% от гласовете срещу Красимир Даскалов от ГЕРБ, който има 40,99%. Със следващо решение общинската избирателна комисия обяви, че на втори тур кандидатът на ГЕРБ ще се изправи срещу третия по гласове от първи тур - Здравко Василев от ДПС, който получи 17.23%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони