Актьорите искат оставката на директора на театъра в Търново

Актьори искат оставката на директора на Музикално-драматичния театър /МДТ/ "Константин Кисимов" във Велико Търново. 57 артисти и служители от общо 97 души на щат в Храма на Мелпомена са в ефективна стачка от 22 октомври. Актьорите отказват да излизат на сцена и отменят представленията, докато ръководителят на културната институция Христофор Йонов не бъде свален от поста.

"Театърът е във финансов колапс. Натрупаните задължения надхвърлят 630 000 лв за неплатени сметки за ток, транспорт, афиши", изтъкнаха актьорите.

Те негодуват и заради неясна репертоарна политика и неправомерни уволнения. "Откакто Христофор Йонов е директор на театъра, са напуснали десетина талантливи актьори и музиканти. Йонов няма управленски качества и не може да бъде ръководител. До такова плачевно състояние театърът не е довеждан",заявиха артистите.

Сред проблемите бяха споменати и нарушение на Колективния трудов договор, подписан от директора и актьорите, както и нарушения по Кодекса на труда. Извършена била проверка от Инспекция по труда по сигнал на негодуващите. Инспекторите изпратили писмо на протестиращите, че от октомври 2014 г са образувани три административни производства по повод сигнали за нарушение на трудовото законодателство от Христофор Йонов. Извършени са три проверки, при които са констатирани 22 нарушения, за които са предприети принудително-административни мерки по Кодекса на труда. Целта е отстраняване на нарушенията. Директорът на театъра е уведомен, че срокът за изпълнение на мерките е 10 ноември, а при неизпълнение ще му бъдат наложени санкции в размер от 1500 до 10 000 лева за всяко едно неизпълнено предписание.

Актьорите се ожалиха, че назначените на граждански договор не са получавали възнагражденията си от месец май насам. Към момента Христофор Йонов има две дисциплинарни наказания и предупреждение за уволнение от министерството на културата.

Директорът на Мелпомена в болярския град е в болничен и заявява, че няма да напусне поста, защото работи по важен проект, който ще направи театъра най-добрия в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони