Държавата ще дотира печатните медии

В Благоевград се презапасяват с лекарства и храни заради коронавируса

Правителството се отказа от покупката на нов самолет

Българският консул в Милано: Паниката намаля, все по-малко хора са с маски по улиците

800 000 лв. дава МОН за площадки за безопасност на движението в училища и детски градини

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ – 35,2%, БСП – 24%, ДПС – 10,5% Партията на Слави Трифонов остава под чертата

Деница Сачева: Хората не бива сами да решават да излязат в болничен заради коронавируса

Петя Аврамова: Тол системата обхваща 3115 км от републиканската пътна мрежа

Гърците изпразниха рафтовете в супермаркетите заради коронавируса (СНИМКИ)

Жители на пловдивски села протестират срещу кариерата за добив на инертни материали

От 0 до 100 км/ч за 1,9 секунди Czinger 21C е хибриден хиперавтомобил с мощност 1250 к.с.

Премиерът за коронавируса: Притеснено ми е при епидемия колко ще издържи НОИ, ще струва много пари

Агресивен шофьор пребил търновец на пътя Екшънът се разиграл на трасето София-Варна край разклона за Стражица

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки: Има дефицит на лекарства за грип

Борисов: Днес ще извадим от обхвата на тол системата 115 км пътища на територията на Столична община и Община Варна

Актьорите искат оставката на директора на театъра в Търново

Актьори искат оставката на директора на Музикално-драматичния театър /МДТ/ „Константин Кисимов“ във Велико Търново. 57 артисти и служители от общо 97 души на щат в Храма на Мелпомена са в ефективна стачка от 22 октомври. Актьорите отказват да излизат на сцена и отменят представленията, докато ръководителят на културната институция Христофор Йонов не бъде свален от поста.

„Театърът е във финансов колапс. Натрупаните задължения надхвърлят 630 000 лв за неплатени сметки за ток, транспорт, афиши“, изтъкнаха актьорите.

Те негодуват и заради неясна репертоарна политика и неправомерни уволнения. „Откакто Христофор Йонов е директор на театъра, са напуснали десетина талантливи актьори и музиканти. Йонов няма управленски качества и не може да бъде ръководител. До такова плачевно състояние театърът не е довеждан“,заявиха артистите.

Сред проблемите бяха споменати и нарушение на Колективния трудов договор, подписан от директора и актьорите, както и нарушения по Кодекса на труда. Извършена била проверка от Инспекция по труда по сигнал на негодуващите. Инспекторите изпратили писмо на протестиращите, че от октомври 2014 г са образувани три административни производства по повод сигнали за нарушение на трудовото законодателство от Христофор Йонов. Извършени са три проверки, при които са констатирани 22 нарушения, за които са предприети принудително-административни мерки по Кодекса на труда. Целта е отстраняване на нарушенията. Директорът на театъра е уведомен, че срокът за изпълнение на мерките е 10 ноември, а при неизпълнение ще му бъдат наложени санкции в размер от 1500 до 10 000 лева за всяко едно неизпълнено предписание.

Актьорите се ожалиха, че назначените на граждански договор не са получавали възнагражденията си от месец май насам. Към момента Христофор Йонов има две дисциплинарни наказания и предупреждение за уволнение от министерството на културата.

Директорът на Мелпомена в болярския град е в болничен и заявява, че няма да напусне поста, защото работи по важен проект, който ще направи театъра най-добрия в страната.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.