Закриват министерството за Българското европредседателство в четвъртък

Как „зелените“ подведоха всички Докога Борисов ще им го позволява

Меган Маркъл се похвали с наедряло коремче

Правим с Китай евтини автобуси на ток

Извергът от хотела: „Трябваше да го направя“ Забил ножица в окото на жертвата, защото се подразнил, че е останало отворено

БАБХ проверява случая с хранително натравяне на ученици от Варна

По 300 евро бонус предложи френското правителство на полицаите, мобилизирани за протестите на „жълтите жилетки“

Шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев: Не купувайте храни от багажници на коли и крайпътни търговци

Франция въвежда данък за технологичните гиганти Кръстен е ГАФА - на Гугъл, Епъл, Фейсбук и Амазон

Градският ученически парламент в Търново дари обувки, дрехи и играчки на детски център Членовете събраха над 3200 лева за благотворителната кауза за малчуганите в с.Ново село

Столичната полиция издирва Стефан Манчев

Шеф на „Герена“: „Левски“ няма да последва съдбата на ЦСКА

Заев и Ципрас с номинация за Нобел за мир (ВИДЕО)

Моуриньо похарчи половин милиард евро

Меси с пета „Златна обувка“

Актьорите искат оставката на директора на театъра в Търново

Актьори искат оставката на директора на Музикално-драматичния театър /МДТ/ „Константин Кисимов“ във Велико Търново. 57 артисти и служители от общо 97 души на щат в Храма на Мелпомена са в ефективна стачка от 22 октомври. Актьорите отказват да излизат на сцена и отменят представленията, докато ръководителят на културната институция Христофор Йонов не бъде свален от поста.

„Театърът е във финансов колапс. Натрупаните задължения надхвърлят 630 000 лв за неплатени сметки за ток, транспорт, афиши“, изтъкнаха актьорите.

Те негодуват и заради неясна репертоарна политика и неправомерни уволнения. „Откакто Христофор Йонов е директор на театъра, са напуснали десетина талантливи актьори и музиканти. Йонов няма управленски качества и не може да бъде ръководител. До такова плачевно състояние театърът не е довеждан“,заявиха артистите.

Сред проблемите бяха споменати и нарушение на Колективния трудов договор, подписан от директора и актьорите, както и нарушения по Кодекса на труда. Извършена била проверка от Инспекция по труда по сигнал на негодуващите. Инспекторите изпратили писмо на протестиращите, че от октомври 2014 г са образувани три административни производства по повод сигнали за нарушение на трудовото законодателство от Христофор Йонов. Извършени са три проверки, при които са констатирани 22 нарушения, за които са предприети принудително-административни мерки по Кодекса на труда. Целта е отстраняване на нарушенията. Директорът на театъра е уведомен, че срокът за изпълнение на мерките е 10 ноември, а при неизпълнение ще му бъдат наложени санкции в размер от 1500 до 10 000 лева за всяко едно неизпълнено предписание.

Актьорите се ожалиха, че назначените на граждански договор не са получавали възнагражденията си от месец май насам. Към момента Христофор Йонов има две дисциплинарни наказания и предупреждение за уволнение от министерството на културата.

Директорът на Мелпомена в болярския град е в болничен и заявява, че няма да напусне поста, защото работи по важен проект, който ще направи театъра най-добрия в страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.