Футболна България се прости с Георги Марков

Условна присъда за педофил, посегнал на 12-годишно момче

Община Разлог е първата община в България, която успешно интегрира регистъра на услуги, с което заслужи адмирации от Министерски съвет

Takeaway.com придоби BGmenu

Евродепутати: ЕС не може да наложи въвеждане на регистрираните партньорства в България

Борис Цветков: Абсурдно е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между “Дружба” и “Младост”

Почина 17-годишният младеж, който падна от третия етаж на дом за деца в Роман

Анита Мейзер с нова версия пред съда – мъжът й се самоубил, докато купувала яйца Аз съм единствената осъдена за подкуп на думи, каза скандалната миска

Повишен интерес за лов в България на изложението в Залцбург

Общинският съвет в Благоевград отхвърли предложената от БСП временна комисия за ремонта на центъра

Николина Ангелкова се срещна с българи във Вашингтон

Няма инструкции за спиране на бригадите в САЩ

Кметът на Елена получи благодарствена грамота от потомците на Макгахан

Увеличават паралелките с немски език във Варна

Искат екстрадиране на мъж от Златарица, обвинен в изнасилване във Франция Нашенецът е в ареста след като бил обявен за международно издирване

Актьорите искат оставката на директора на театъра в Търново

Актьори искат оставката на директора на Музикално-драматичния театър /МДТ/ “Константин Кисимов” във Велико Търново. 57 артисти и служители от общо 97 души на щат в Храма на Мелпомена са в ефективна стачка от 22 октомври. Актьорите отказват да излизат на сцена и отменят представленията, докато ръководителят на културната институция Христофор Йонов не бъде свален от поста.

“Театърът е във финансов колапс. Натрупаните задължения надхвърлят 630 000 лв за неплатени сметки за ток, транспорт, афиши”, изтъкнаха актьорите.

Те негодуват и заради неясна репертоарна политика и неправомерни уволнения. “Откакто Христофор Йонов е директор на театъра, са напуснали десетина талантливи актьори и музиканти. Йонов няма управленски качества и не може да бъде ръководител. До такова плачевно състояние театърът не е довеждан”,заявиха артистите.

Сред проблемите бяха споменати и нарушение на Колективния трудов договор, подписан от директора и актьорите, както и нарушения по Кодекса на труда. Извършена била проверка от Инспекция по труда по сигнал на негодуващите. Инспекторите изпратили писмо на протестиращите, че от октомври 2014 г са образувани три административни производства по повод сигнали за нарушение на трудовото законодателство от Христофор Йонов. Извършени са три проверки, при които са констатирани 22 нарушения, за които са предприети принудително-административни мерки по Кодекса на труда. Целта е отстраняване на нарушенията. Директорът на театъра е уведомен, че срокът за изпълнение на мерките е 10 ноември, а при неизпълнение ще му бъдат наложени санкции в размер от 1500 до 10 000 лева за всяко едно неизпълнено предписание.

Актьорите се ожалиха, че назначените на граждански договор не са получавали възнагражденията си от месец май насам. Към момента Христофор Йонов има две дисциплинарни наказания и предупреждение за уволнение от министерството на културата.

Директорът на Мелпомена в болярския град е в болничен и заявява, че няма да напусне поста, защото работи по важен проект, който ще направи театъра най-добрия в страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.