Специализирана полицейска операция в Разград

Премиерът Борисов пристигна в Александруполис (СНИМКИ и ВИДЕО)

Президентът Румен Радев пред кипърския бизнес: България е водеща във финтех индустрията в Източна Европа

Завръщане с 1000 конски сили Величественият офроудър Hummer възкръсва под марката GMC

Смъртните случаи от коронавиурса в Италия вече са 11, заразените са над 300

Изследват бебе на годинка за коронавирус в Пловдив

Депутатът от БСП Явор Божанков: Хората в Полски Тръмбеш не са доволни от водената държавна политика

Втора грипна вълна се задава у нас

Какво ще стане ако се кръстоса блондинка със заек?

На чист понеделник забраняват движение на камиони от 1,5 тона в Гърция

Двама души са под наблюдение във ВМА за наличие на коронавирус

Жена е тежко ранена при катастрофа в София

Учениците от Свищов, завърнали се от Палермо, нямат симптоми на коронавирус

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

Самолет с българи кацна на Летище София от Милано

Софийският апелативен съд върна делото срещу Станишев

Софийският апелативен съд (САС) е уважил протеста на прокуратурата и е отменил определението на Софийския градски съд (СГС) от 28 септември 2015 г., с което бе прекратено съдебното производство срещу лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев за изгубването на седем класифицирани документа, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В мотивите си САС приема протеста за основателен по всички изтъкнати от прокурора аргументи. Посочено е, че СГС е прекратил съдебното производство напълно незаконосъобразно – при липса на каквато и да е процесуална предпоставка за това.

„Съдът не може да върне делото на прокурора, указвайки му да разсекрети определен документ, тъй като ако намира основания за това, то той може само да го стори…Никакви права на обвиняемия и защитниците не могат да бъдат нарушени в наказателния процес по силата единствено на факта, че който и да е документ е засекретен, защото, с оглед правилата в НПК, на тях следва да им бъде подсигурен безпрепятствен и неограничен достъп до материалите по делото заради съответните им процесуални качества. Спазването на правата на обвиняемия в съдебната фаза е ангажимент на съда… СГС имплицитно е отрекъл суверенната преценка на прокурора, който без съмнение, изготвяйки акта на обвинението има право да даде израз на вътрешното си убеждение досежно квалификацията на деянието и досежно обстоятелството налага ли се защита, поради определянето им като държавна тайна, на изнесените в него данни,“ се сочи още в определението на САС.

Софийски апелативен съд е върнал делото на Софийския градски съд за продължаване на съдопроизводствените действия по него.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.