Президентът Румен Радев пред паметника на Светите братя: Правописът е първият урок по демокрация Жан Клод Юнкер с послание в туитър на български език

Еманюел Макрон: Русия и Франция могат да намерят решения на ситуациите в Украйна, Иран и Сирия

Забраниха руската държавна информационна агенция РИА-Новости в Украйна

Министър Красимир Вълчев: Среднистите печелят повече от висшистите Професионалното образование ще става все по-високо платено, гарантира той

Товарният кораб “Сигнус” се скачи с Международната космическа станция

Кола се обърна по таван в Русенско

Един загинал и четирима ранени след взрив във фабрика за експлозиви в Турция

Майк Помпео: Русия отправя предизвикателства срещу интересите на САЩ, свидетелство е химическата атака в Солсбъри

Добри новини след пристигането в Гърция: Мечетата от Барутин имат шанс да останат диви

В Москва отбелязват 24 май с тържества Руският патриарх Кирил и сръбският патриарх Ириней откриха честванията

Почина дългогодишният оператор и режисьор в БНТ Валентин Гоневски

Николина Ангелкова участва в дискусия „Туризъм и експорт“, част от Петербургския икономически форум

Задържаха австрийски бизнесмен в Румъния заради детска порнография

42 години затвор за убийство с вила Тримата осъдени изпотрошили и окървавили къщата на свой враг

Ердоган: Турция ще продължи да укрепва икономическите и политическите си отношения с ЕС

Софийският апелативен съд върна делото срещу Станишев

Софийският апелативен съд (САС) е уважил протеста на прокуратурата и е отменил определението на Софийския градски съд (СГС) от 28 септември 2015 г., с което бе прекратено съдебното производство срещу лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев за изгубването на седем класифицирани документа, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В мотивите си САС приема протеста за основателен по всички изтъкнати от прокурора аргументи. Посочено е, че СГС е прекратил съдебното производство напълно незаконосъобразно – при липса на каквато и да е процесуална предпоставка за това.

„Съдът не може да върне делото на прокурора, указвайки му да разсекрети определен документ, тъй като ако намира основания за това, то той може само да го стори…Никакви права на обвиняемия и защитниците не могат да бъдат нарушени в наказателния процес по силата единствено на факта, че който и да е документ е засекретен, защото, с оглед правилата в НПК, на тях следва да им бъде подсигурен безпрепятствен и неограничен достъп до материалите по делото заради съответните им процесуални качества. Спазването на правата на обвиняемия в съдебната фаза е ангажимент на съда… СГС имплицитно е отрекъл суверенната преценка на прокурора, който без съмнение, изготвяйки акта на обвинението има право да даде израз на вътрешното си убеждение досежно квалификацията на деянието и досежно обстоятелството налага ли се защита, поради определянето им като държавна тайна, на изнесените в него данни,“ се сочи още в определението на САС.

Софийски апелативен съд е върнал делото на Софийския градски съд за продължаване на съдопроизводствените действия по него.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.