Вучич: Сърбия няма да издига телена ограда на своите граници

Сърбия няма да издига телена ограда на своите граници, увери премиерът Александър Вучич в интервю за германския вестник „Ханделсблат“.

„Независимо дали Хърватия ще вдигне телена ограда на границата със Сърбия, моето правителство няма да издига телена на държавните граници, също нито към България, нито към Македония“, отбеляза Вучич.

Той посочи също, че страната му не е изпаднала в истерия от бежанската вълна, въпреки че в нея са влeзли двойно повече мигранти в сравнение с Хърватия и Унгария.

На въпроса дали се разочаровал от някои страни, Вучич заяви, че е срещнал много политици, които от бежанската криза са искали да се възползват и при това са представлявали като подчертано европейски ориентирани.

Запитан какво очаква от ЕС в рамките на бежанска криза, Вучич заяви, че разглежда германския канцлер Ангела Меркел като "истински водеща личност в Европа", но че "мрази позицията на някои актьори от нашия район", където "всеки ден плаче и се оплаква“ колко много имигранти влезли на тяхната територия по пътя си на Запад.

В същото време на журналистически въпрос в кулоарите на бизнес форум в Москва, където пристигна днес на официално посещение, Вучич коментира, че "очевидно на Балканите има все повече напрежение и опити за цялостна дестабилизация на отношенията". По думите му „някой полага много усилия“ за дестабилизацията на отношенията на Западните Балкани и той ги знае, но не иска да каже кои са тези сили. Александар Вучич потвърди, че "ще направи всичко, за да запазим мира и стабилността в региона" и че това е приоритетна цел на сръбското правителство. "Ако някому са необходими мир и стабилност, това е Сърбия", подчерта Вучич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят